Најновије

АМЕРИКА ПРЕТИ: Кина ће радити како кажемо или ризикује избијање рата!

Уколико Кина жели да избегне Хладни рат и конфронтацију за Сједињеним Државама, мора фундаментално да промени своје понашање, гласи само део драматичног упозорења које је крајем ове недеље амерички потпредседник Мајк Пенс изрекао на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Сингапуру.

Мајкл Пенс (Фото: Јутјуб)

Како је нагласио тај најблискији сарадник шефа Беле куће Доналда Трампа, Америка никада неће устукнути пред кинеским покушајима да завлада светом, те ће крајем новембра на самиту групе Г20 најразвијених земаља света у Аргентини добити последњу шансу "да прихвати америчке захтеве".

- Председник Трамп оставља отворен простор за дијалог на самиту у Аргентини, на ком ће бити и његов кинески колега Си Ђинпинг, али само ако је Пекинг спреман да направи озбиљне промене када су у питању економске, војне и политичке активности Кине. Ово је најбоља, ако не и последња шанса Пекинга да изазове Хладни рат и најгори сценарио са Америком - нагласио је Пенс, који ће касније ове недеље, као и Ђинпинг, бити на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Папуа Новој Гвинеји, али се неће састати очи у очи са њим.

Именовао модну креаторку за амбасадорку

Доналд Трамп, који је избором својих наблискијих сарадника већ изненађивао америчку јавност, то је учинио још једном када је крајем недеље на место амбасадора у Јужноафричкој Републици именовао креаторку Лану Маркс. Марксова, пореклом из Јужне Африке, дизајнира луксузну одећу и ташне за многе познате даме, а живи и ради у јужној Флориди.

Пенс: Трамп и Ђингпинг ће разговарати у Аргентини и то је најбоља, ако не и последња шанса Пекинга да избегне конфликт
- Ако Пекинг не покаже значајније и конкретније акције у испуњавању наших захтева, треба да се спреми на даљи економски, дипломатски, али и политички притисак - без устезања је рекао Пенс и подстакао салве стрепњи да би након предстојећег самита у Аргентини свет могао да се суочи са застрашујућим конфликтима.

Трамп ће жртвовати Гулена да би сачувао Салмана?

Амерички председник Доналд Трамп спреман је да Турској изручи Фетулаха Гулена, заклетог непријатеља турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана, само да би Ердоганови људи заузврат прекинули нападе на краљевску породицу Саудијске Арабије, посебно престолонаследника принца Салмана у вези са случајем "Кашоги". Наиме, турска влада упорно криви режим у Ријаду да је одговоран за смрт новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра, што се не свиђа Америци јер јој је Арабија важан савезник. Зато се сад, тврди НБЦ њуз, у Вашингтону увелико полемише о томе како би Гулен из САД могао да се депортује у Турску.

Трампова администрација затражила је од неколико америчких федералних агенција да пронађу законске начине за изручење Гулена, којег Турска сматра одговорним за покушај пуча у тој земљи пре две године, наводи НБЦ. С друге стране, Гулену су САД дале азил 2013. и годинама су одбијале захтеве Турске о његовом изручењу.

САД су доласком Трампа на њихово чело значајно погоршале односе са Кином, коју оптужују да на робној размени значајно оштећује америчко тржиште јер је оно за њих максимално отворено, а што се у супротном смеру не може рећи. Због тога је Вашингтон више пута повећавао вредност увозних царина на робу из Кине и тиме значајно ударио на економију те земље.

Ово Америка захтева од Пекинга

- да прекине да краде интелектуалну својину (копирањем)
- да ограничава приступ кинеском тржишту
- да поштује међународне норме и правила
- да ограничи своје акције у међународним водама (посебно у Јужном кинеском мору)
- да Комунистичка партија Кине престане да се меша у унутрашња питања других земаља

Међутим, осим што Вашингтону смета економски јака Кина, боде му очи и њено војно и стратешко оснаживање на Далеком истоку, али и у остатку света. Америка је посебно истицала по њу негативан ефекат ширења кинеског утицаја на различитим крајевима света, и то све кроз финансијска улагања у земље у развоју, а међу којима је, подсетимо, и Србија. Осим тога, Пенс је у Сингапуру пренео и Трампову поруку да Кина преко свог пројекта Један појас, један пут, у који је укључена и наша земља, потчињева државе учеснице у њему и тиме крши све међународне норме.

Прочитајте ОВДЕ шта припремају балтичке НАТО земље.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дејан Лучић - Кина је нова Америка, видимо да Ротшилд пребацује све паре у Кину!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА