Најновије

НЕМА ПОМИРЕЊА КИНЕ И САД: Непремостиве разлике прерастају у хладни рат

Самит земаља Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) завршио се без званичног саопштење лидера, због неслагања САД и Кине око трговине. Премијер Папуа Нове Гвинеје Питер о'Нил, земље домаћина самита, изјавио је да „два велика гиганта у соби” нису успела да се договоре, као и да ће саопштење о самиту бити накнадно издато. САД и Кина су тренутно у својеврсном трговинском рату, а на самиту су изложиле конкурентне визије за регион.

Ђинпинг и Трамп (Фото: Синхуа/ Правда)

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је новинарима да постоје разлике између неколико земаља укључујући Кину и САД. Нацрти завршног документа у које је имала увид агенција АП показују да су САД желеле оштру осуду нефер трговинске праксе за коју оптужују Кину.

Дводневни самит обележен је оштрим сукобима и показао је растући ривалитет између Кине и Запада за утицај у обично занемареном Јужном Пацифику. Током самита САД су објавиле да ће се придружити Аустралији у развоју морнаричке базе на Папуа Новој Гвинеји, чиме се ограничава утицај Кине.

Током узастопних говора кинеског председника Си Ђинпинга и потпредседника САД Мајка Пенса на састанку истакнута су неслагања две земље око протекционизма, трговине и борбе за утицај на Пацифику. Пенс је навео да поштује Си Ђинпинга и Кину али је истовремено оштро критиковао Кину, другу по величини светску привреду, због крађе интелектуалне својине, присилног трансфера технологије и нефер трговинске праксе.

Си је рекао да је свет суочен са избором између сарадње и конфронтације док расту протекционизам и унилатерализам. Он је рекао да правила глобалних институција установљених после Другог светског рата као што је Светска трговинска организација не треба да буду прилагођавана из себичних разлога.

Пенс је рекао новинарима да је током викенда имао два отворена разговора са Сијем који треба да се састане с председником САД Доналдом Трампом на самиту Групе 20 крајем овог месеца у Буенос Ајресу. 

Белоруси представили фантастично оружје, конструисао га је чувени научник. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА