Најновије

ОПШТА ПОМАМА ЗА СРПСКИМ СЕЛОМ ПОДНО РТЊА! Странци купују имања, граде куће, путеве! Одушевљени природом! (ВИДЕО)

Пол Шапер са супругом и двојицом синова живи и ствара у чувеном сокобањском селу Врмџи

Село Врмџа подно Ртња (Фото: Јутјуб)

После седам година живота у селу Врмџа, подно планине Ртањ, композитор Пол Шапер је написао рок-оперу посвећену свим усудима који су задесили Балкан, а посебно "данак у крви", односно отимање деце од родитеља и њихово превођење у јаничаре, сурове осветнике Отоманског царства. Овај несвакидашњи аутор у Врмџи живи са супругом Мајом и двојицом синова, а каже да је инспирацију добио док је једном млађе дете држао у наручју и угледао празну колевку…

У Половом доживљају ове болне теме, уместо сина, од мајке Данијеле и оца Богдана је отета ћерка Брија која је потом турском везиру била лично обезбеђење... Лик девојке која ће једина преживети ову драму гласовно је дочарала Лорен Озбор из Лондона, мајку "тумачи" Лијел Барц из Израела, а отац је Томислав Челекетић из Загреба. Композитор хвали и гитаристу Ивана Вукадиновића којег је упознао као уличног свирача у центру Ниша, па му понудио сарадњу…

- Пре него што сам упознао Мају, попут већине Американаца, ништа нисам знао о вашој земљи, а онда смо се, после десет година брака, преселили у Србију. Ја сам, иначе, рођен у Питсбургу, онда смо дуго живели у Њујорку, а сада смо у Врмџи и имамо најјачи интернет у селу, зато што су антене надомак наше куће - објашњава Пол и истиче да су овде људи друштвенији, храна укуснија, а окружење безбедно.

Ракија му је прејака, па ужива у пиву, а у Србији му највише смета подела на мушке и женске послове.

- Када је једна комшиница видела да перем судове, био сам главни трач у Врмџи, али људи нису знали да сам одрастао у породици у којој је нормално да муж помаже жени - закључује Шапер.

Странци

Пол је Мају, иначе ИТ стручњака, упознао већ првог дана њених докторских студија у САД, а у Врмџи није једини странац јер има Италијана и Швајцараца. Председник Месне канцеларије Славиша Крстић каже да много улажу у инфраструктуру и посебно је поносан на најјачи интернет који су обезбедили управо због потреба нових мештана.

Тајни списи о саслушању ћерке генерала Драгољуба Драже Михаиловића од стране УДБЕ угледали светлост дана. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Странци у све већем броју препознају вредност и лепоту српских крајева и док српски народ одлази у расејање, они долазе у Србију и ту започињу нови живот.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА