Најновије

КИНА ПРЕОТИМА АМЕРИЧКОГ САВЕЗНИКА? Улози су високи, критичари упозоравају да Пекинг хоће да их насанка

Предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Филипинима, прва од када је постао лидер једне од стратешки најзначајнијих држава југоисточне Азије, догодиће се у прилично критичном моменту.

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Главне теме требало би да буду политика у споровима око територија у Јужном кинеском мору и обећане инвестиције широког обима у инфраструктуру на Филипинима.

Исход посете вероватно ће усмерити контроверзну спољну политику Филипина у новом правцу, јер самозадовољству нема места, пише  "South China morning post".

После више од две године стратешког флертовања, Манила жели да убере плодове зближавања с Пекингом. На први поглед, посета кинеског председника представља апотеозу неизбежног марша према “златној ери” филипинско-кинеских односа, а геополитички улози су високи.

Доминација САД у региону

Скоро цео век Филипини су имали улогу камена-темељца поретка у региону који је диктирала Америка. Током Хладног рата, на Филипинима су били смештене највеће америчке прекоморске базе у Кларку и Субику, а током ратова у Вијетнаму и на Корејском полуострву пружали су важну логистичку подршку.

После 2003. Филипини су сматрани великим савезником Сједињених Држава који не припада НАТО и доприносили су глобалном рату против тероризма у тропским џунглама Југоисточне Азије.

Сада се Кини пружа историјска шансу да извуче јужног суседа из зоне утицаја Запада, који настоји да заведе постамерички поредак у Азији.

Неколико недеља пре Сијеве посете, члан Државног савета Кине и министар спољних послова Ванг Ји посетио је Давао, родни град филипинског председника Родрига Дутертеа, где је инаугурисао нови кинески конзулат. Обучен у традиционалну филипинску кошуљу “баронг”, кинески дипломата је на вечери са филипинским функционерима изјавио:

- Знам да сте ме вечерас позвали зато што ме сматрате пријатељем и партнером.

После тога је, готово сентиментално, рекао:

- Председник Дутерте је најцењенији и најважнији пријатељ председника Си Ђинпинга и кинеског народа.

Љубав према Кини

Током прве две године на власти, Дутерте није пропуштао прилику да изрази своју “љубав” према кинеском руководству. Изговорио је подједнако много позитивних речи о подршци и доброј вољи Пекинга, колико је критиковао Запад због тога што се усуђује да оспорава његову прошлост када су у питању људска права.

За Дутертеа, Кина је важан партнер за развој кога треба пригрлити, а не критиковати, док трају спорови око територија у Јужном кинеском мору. Филипини ће у наредне две године бити координатор односа чланица АСЕАН-а (Асоцијације нација југоисточне Азије) и Кине, и Дутерте је јасно ставио до знања да даје предност ангажману у односу на конфронтацију у спорним водама.

Он је означио односе АСЕАН-а и Кине као “одличне” и затражио од Пекинга “да нам каже којим путем да кренемо и како треба да се опходимо”, тако да нема потребе за “трвењима”, с обзиром да Кина већ “поседује” спорне територије.

Он је чак означио САД као могућу препреку мировном решењу поморских спорова, често одајући утисак као да га иритира филипински војни савез с Вашингтоном.

Дутертеова помирљива реторика сушта је супротност ратоборном тону других високих функционера. Поништавајући Дутертеове изјаве, Теодоро Локсин млађи, филипински министар спољних послова, јасно је ставио до знања да Манила “апсолутно неће” одустати “ни за педаљ суверенитета” у спорним водама.

У међувремену, филипинска војска неприметно је проширила војну сарадњу са САД, тако да је следеће године планирано још 20 заједничких војних маневара.

Сарадња Кине и Филипина

Филипински министар за енергетику Алфонсо Куси изразио је сумњу поводом раније очекиване финализације споразума о подели ресурса у Јужном кинеском мору током Сијеве посете.

- Колико знам, никакав споразум о заједничком истраживању није на дневном реду - изјавио је министар за енергетику уочи Сијеве посете, додавши да “можда постоји” могућност да двојица лидера само разговарају о томе.

Две стране тренутно преговарају о споразуму о заједничком истраживању с кинеском Националном офшор нафтном компанијом у неспорним Каламијанским острвима у Јужном кинеском мору, за шта је неопходно усвајање измена закона. Било какав заједнички споразум о развоју у областима на које обе стране полажу право за сада, како се чини, није на видику.

У међувремену, Филипини врше притисак на Кину да обнови раније обећање о званичној помоћи за велике инфраструктурне пројекте у вредности од девет милијарди америчких долара. За сада, од десет великих пројеката, само један се ближи реализацији: пројекат за наводњавање из Реке Чико, у вредности од 62 милиона америчких долара.

Незадовољство у Манили расте, а критичари оптужују Дутертеову администрацију да је дозволила да је Кина насанка.

На једној конференцији за штампу, министар за буџет Бенџамин Диокно изразио је наду да ће Сијева посета “убрзати спровођење свих тих пројеката”, наглашавајући да кинеска “бирократија мора да убрза процес”.

Управо због тога је Сијева посета од кључног значаја. И Дутертеове присталице, и његови критичари, пажљиво ће пратити какве поклоне и уступке ће кинески лидер донети током дводневне посете.

Си ће морати да убеди Филипине да је озбиљно мислио када је обећао помоћ за развој и да су две земље посвећене финализацији модуса вивенди у Јужном кинеском мору који ће бити задовољавајући за обе стране.

У супротном, Дутерте, који је изложен све већем притиском у земљи, мораће да заузме оштрији и критичкији став према Кини.

Моћни руски ракетни системи распоређени широм света. Које земље поседују С-300 и С-400 погледајте ОВДЕ.

Извор: scmp. com, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ловац-бомбардер JH-7A кинеске морнаричке авијације

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА