Најновије

СРЕЋОМ, ШИПТАРИ ИЗГУБИЛИ БИТКУ У ИНТЕРПОЛУ! Погледајте шта су спремали да ураде да је исход гласања био другачији!

Исходом гласања Генералне скупштине Интерпола избегнуте тешке последице. Планирали подизање оптужницa против учесника сукоба 1999. године

Гласањем Генералне скупштине Интерпола, којим је одбијено чланство Косова, осујећена је намера Приштине да обезбеди потврду своје лажне државности, али и да злоупотребом ове институције појача притисак и прогон српског народа. Безбедносне информације Београда пре коначне одлуке у Дубаију потврдиле су слутње да Албанци желе чланство како би га искористили за подизање оптужница против Срба учесника рата 1999. године. Све то било би у циљу појачавања тензија и изазивања немира у склопу намера Приштине да обезбеди снажнију међународну позицију у преговорима са Београдом, али и спречи сваку могућност за повратак избеглих Срба. У јеку дипломатске борбе за спречавања пријема тзв. државе Косово у Интерполу спекулисало се да би чак 5.000 Срба могло да се нађе на списку који би Приштина испоручила овој организацији. Евентуалним пријемом Приштина би елиминисала Унмик администрацију, преко које је до сада ишла сва комуникација са Интерполом и која је била какав-такав филтер у селекцији захтева. На потерницама би се тако нашли некадашњи борци, припадници полиције, али и цивили који су 1999. године били у покрајини. На ову чињеницу указао је и доскорашњи начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, који је као официр Војске Југославије био ангажован у ратним дејствима 1999. године.

- Немам проверене податке, али нека оптужница против мене вероватно постоји. Најмањи проблем сам ја. Чланством Косова у Интерполу настао би општи проблем за Србе, јер би свако ко је 1999. крочио у покрајину могао бити оптужен за неке злочине. Сви би се тако нашли на Интерполовој потерници - сматра Диковић.

Да је овај сценарио и те како планиран сведочи и подношење кривичних пријава приштинском Специјалном тужилаштву против Срба, иза којег стоји група цивилних организација из Ђаковице, која је себи доделила задатак прикупљања доказа о наводним ратним злочинима над Албанцима 1998. и 1999. године. Према речима лидерке ове групације Шкендије Ходe, тужилаштву је предат 61 досије са око 100 сведочења о наводним српским злочинима, а овај процес ће свакако бити настављен.

Врх Приштине већ на потерницама

Одбијањем Приштине отклоњен је и ризик да се Интерполове базе података нађу у рукама особа које су и саме на потерницама због најтежих кривичних дела. Овом кругу припада готово цео "државни врх" Косова. Осим ратних злочина, на њиховој савести је и низ других тешких преступа - трговина људским органима, шверц наркотика, трговина акцизном робом... По захтеву Србије тренутно је на Интерполовим потерницама најмање 18 имена косовских Албанаца. Незванично, на овом списку су: Рамуш Харадинај, Хашим Тачи, али и Кадри Весељи, Фатмир Љимај, Азем Суља, Агим Чеку, Шукрија Буја, Љирим Јакупи…

Руси у шоку! Американци и Британци поставили свог човека на чело Интерпола! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Парада такозване војске Косова у Приштини

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА