Најновије

КИНА ЗАГРМЕЛА: СТО је у "дубокој кризи", треба да утврди приоритете! Попуните "рупе" у правилима!

Кина је оценила данас да је Светска трговинска организација (СТО) у "дубокој кризи" и позвала то међународно тело да попуни "рупе" у правилима и коригује праксе држава чланица које штете глобалном трговинском систему.

Кина, петројуан (Фото: Паблик/Правда)

Кинески министар спољних послова Ванг Шоувен изјавио је да би за СТО приоритет требало да буде решавање застоја у именовању чланова Апелационог тела, које су блокирале САД наводећи да судијска решења у споровима спречавају америчку кампању против онога што оне сматрају непоштеном трговинском праксом, преноси Ројтерс.

"СТО треба да постави као приоритет кључна питања која угрожавају опстанак те институције", рекао је Ванг на конференцији за новинаре у Пекингу.

Реформе треба, како је навео, да подрже кључне вредности СТО, обезбеде правичност и заштите интересе земаља у развоју.

Ванг се такође фокусирао на, како је рекао, "прекомерне" пољопривредне субвенције које уживају искључиво развијене земље.

"Кина се противи експлоатацији 'рупа' у постојећем систему које користе неке земље да би оствариле своје протекционистичке циљеве", нагласио је он, не помињући ниједну земљу поименце.

Пекинг се, поручио је Ванг, такође противи коришћењу реформе СТО-а као стратегије да се Кини ускрати право да ужива диференцирани третман као земља у развоју, додајући да развојни модел Кине не треба доводити у питање.

Идеје о реформи СТО-а су у великој мери подстакле жалбе Сједињених Држава да та организација није спроводила контролу у вези са сумњама о кинеском кршењу правила, при чему је амерички председник Доналд Трамп запретио повлачењем земље из њеног састава ради заштите америчких интереса, наводи Ројтерс.

Прочитајте ОВДЕ шта то спектакуларно прави Русија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џон Боснић - Америка више није тако моћна, Русија и Кина су силе које долазе!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА