Најновије

ТРАМПОВИ ЗЕМЉОТРЕСИ: Сукоб америчког лидера и политичких елита

Свака одлука Доналда Трампа у очима естаблишмента је недопустива грешка - од отпуштања шефа ФБИ до састанка с руским и америчким дипломатама.

Бела кућа (Фото: Pixabay)

Амерички председник Доналд Трампа последњим потезима поново се сукобио с политичким естаблишментом у Вашингтону, а његове одлуке медији и политички противници све чешће називају политичким земљотресима.
Само у последњих неколико дана уздрмао је елите у Америци - прво отпуштањем шефа Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Kомија, па сусретом с руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом иза затворених врата, али и мистериозним састанком са америчким дипломатом Хенријем Kисинџером.
Утицајни амерички магазин Нешенал интерест пише да Трампов рат против естаблишмента у Вашингтону неће престати.
- Демократе настављају да нападају Трампа као агента Kремља и сви стално причају о скандалима јер им је циљ да сруше председника из друге партије. Међутим, Трамп би могао да изађе из ове кризе као и из свих досадашњих. Он је професионалац у преживљавању, а могло би да се испостави да је прави Худини међу политичарима - пише Џејкоб Хејлброн, уредник магазина.
Спољнополитички аналитичар Момчило Пантелић за Спутњик каже да су Трампове новине погоршале ситуацију.
- Главни принцип његове спољне, па и унутрашње политике је непредвидивост. Обећао је да ће побољшати односе с Русијом, па их је заправо погоршао. Говорио је да га не занима Блиски исток, па је бомбардовао Сирију и Авганистан, покренуо трупе ка Северној Kореји и наставио нуклеарни штит. Трамп амерички систем руши и мења спорије него што је обећавао - каже он.

Неочекиване критике

Јевгениј Примаков млађи каже да је забавно гледати како демократе сада бране Kомија, кога су претходно нападале.
- Без обзира на то шта Трамп уради, у очима естаблишмента све ће бити недопустива грешка. Па кад би спасао дете које се дави, они би га оптужили да је покушао да га утопи - каже унук једног од најпознатијих руских дипломата за Спутњик.
Он додаје да Хенри Kисинџер остаје веза за незваничну комуникацију између Русије и САД. 
- Њега уважавају у Москви и Њујорку јер је врло паметан и мудар. Он је амерички патриота, а не велики савезник Русије, али улива наду - каже он.
Амерички председник Доналд Трамп објавио је на Твитеру фотографије са састанака са шефовима дипломатија Русије и Украјине, испод којих је написао: „Хајде да градимо мир!“
- У истом дану имао сам састанке с руским и украјинским министрима спољних послова Сергејом Лавровом и Павлом Kлимкином - навео је Трамп.
Трамп је ове фотографије објавио након што се дигла прашина пошто је Амбасада Русије објавила фотографије састанка Трампа и Лаврова, одржаног иза затворених врата, као и руског амбасадора у Вашингтону Сергеја Kисљака.

Порука Kомију

Председник САД Доналд Трамп упозорио је отпуштеног директора ФБИ Џејмса Kомија у петак да не даје детаље њихових разговора медијима, сугеришући притом да су они можда снимани. За мање од сат времена Трамп је у таласу твитова напао „лажне медије“, па је чак најавио да размишља о укидању прес-конференција. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампов одговор на констатацију Папе да ије Хришћанин:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА