Најновије

КАЗНА ИЛИ ТРИК? Трамп пушта Харадинаја низ воду и уместо њега ставља...

Доналд Трамп и његови сарадници који се баве овим делом света, а пре свих Вес Мичел, донели су одлуку да Харадинаја пусте низ воду, а да сву власт на Косову преузме Хашим Тачи.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Наиме, како тврди Српски Телеграф, први корак у реализацији овог сценарија биће обарање владе у Приштини, затим и расписивање избора на којима ће Харадинај бити политички почишћен. Коначно, готово је извесно да ће се суочити и са оптужницом пред Специјалним судом за злочине ОВК и хапшењем. Такође, по Трамповом плану, подела Косова предвиђена је за 2019. годину.

Мичел, Болтон

План о акцији у Митровици скован је у америчкој амбасади у Приштини и скројили су га одлазећи амбасадор Грег Делави, иначе, један од играча такозване америчке дубоке државе која руши Трампа, и Харадинај, наводе упућени извори Српског Телеграфа.

- Трампови људи су били буквално шокирано овим што су направили Делави и Харадинај. Делавија свакако враћају с Косова, а Харадинај ће се због тога суочити са жестоком одмаздом. Из Вашингтона је одмах прослеђен и текст саопштења који је пласиран преко амбасаде у Приштини, уз стриктан налог Делавију да не сме да промени ни једно једино слово. У том саопштењу најоштрије је осуђена одлука да се уведу астрономске таксе на српску робу - објашњава саговорник овог листа, западни дипломата у Београду.

Како додаје, све је било јасно чим је Еди Рама, као главни амерички човек на Балкану, жестоко напао владу у Приштини и Харадинаја, оцењујући све што су предузели као дубоко погрешне потезе.

На терену за реализацију Трамповог сценарија за Косово биће задужен Филип Коснет, искусни дипломата који ће ускоро преузети Делавијеву позицију. Реч је о човеку од највећег поверења нове администрације, прекаљеном дипломати и човеку за специјалне задатке. Он је у претходном периоду службовао у амбасади САД у Анкари, што је једна од најосетљивијих позиција.

Да ће се све одвијати управо овако, потврђује и чињеница да је Хашим Тачи јуче отпутовао у САД, где ће се састати и са високорангираним службеницима Трампове администрације, Мајком Помпеом и Џоном Болтоном.

- То је доказ да у Вашингтону искључиво рачунају на Тачија, јер се показао као много кооперативнији. Сасвим је могуће и да су Харадинају на неки начин ову игру наместили Тачи и Кадри Весељи, који су у веома блиским односима, како би га гурнули у сукоб са Америком и скинули га с дневног реда - напомиње саговорник.

Прва изјава Радоичића: План им је био да ме ликвидирају

Хтели су да ме ликвидирају, поручио је јуче потпредседник Српске листе Милан Радоичић у првој изјави за јавност после покушаја његовог хапшења и отмице у стану у ком живи у Косовској Митровици.

У изјави за јавност у којој закључује: "Одавде нема назад", Радоичић још каже: "Дошли су код мене у стан, где живим са женом и малом децом, са армијом до зуба наоружаних људи, са само једним циљем, да ме убију. И за то сам добио јасне доказе".

- Последњи зликовачки упад назови полиције, а заправо приватне гарде озлоглашених албанских терориста у северну Косовску Митровицу, био је показна вежба и претња свакоме Србину који реши да брани своје достојанство и право на живот - поручује Радоичић.

Он је навео и да се неће предати.

- Не желим да будем искоришћен као препарирана лутка за показивање онима који воде специјални рат против Србије и српског народа или инструмент у заташкавању нечијег гнусног и злочиначког напада на једног од српских политичких лидера Оливера Ивановића, посебно зато што они нису дошли да ме одведу живог - каже он.

Радоичић наводи и да није био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али да није убица и никакве везе са убиством нема.

- Ако се Срби на Косову и Метохији питају где сам, рећи ћу им само да сам близу и да чекам и посматрам, јер никоме од нас нема узмицања, а победа ће на крају, без икакве сумње, бити наша. Одавде, са КиМ, нема назад - закључује Радоичић.

Потпредседник Скупштине и један од оснивача Српско-америчког конгреса Владимир Маринковић слаже се да је Харадинај направио овај хаос на Косову уз одобрење појединих представника Америке, али свакако не и Трампа, који, како каже, позитивно гледа на идеју о разграничењу.

Ухапсили још двоје Срба без икаквог разлога

На имању породице Перовић у селу Медреговцу код Подујева припадници косовске полиције привели су Милену Милојковић, мајку шесторо деце из Медвеђе, и њеног комшију Милоша Ивковића, такође из Медвеђе. Она је кренула код родитеља, које обилази бар два пута недељно, и до сада није имала никаквих проблема. Канцеларија Владе Србије за КиМ најоштрије је осудила наставак терора над Србима и захтева хитно ослобађање Милене Милојковић и Милоша Ивковића.

- Екстремисти из Приштине наложили су чак да се деци забрани да посећују своје родитеље на КиМ - кажу у канцеларији.

- Нажалост, 95 одсто оних који су били део бивше америчке администрације се ту задржало и они мешетаре и даље и воде своју политику. Грег Делави је амбасадор у одласку, али је он у сваком случају неко ко доноси одлуке на нивоу ентитета и свакодневно се меша у политику косовских Албанаца. То не иде у прилог нормализацији односа - оцењује Маринковић.

На све или ништа

Спољнополитички новинар Јакша Шћекић каже да Харадинај сада иде на све или ништа.

- А да ли ће му то проћи и да ли ће политички преживети, то зависи од Вашингтона, односно док неко из Вашингтона једног момента не позове телефоном и каже: "Доста, здраво и довиђења", а онда зна шта му следи. Опција корекције граница и даље постоји, само што се многи још плаше преливања и на друге земље.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да неке струје покушавају да наметну решење радикализацијом.

- А што се тиче посете Тачија Америци, то је потврда онога што смо знали, Американци су у неколико изјава дали до знања да подржавају Тачија и да дијалог Тачи - Вучић треба да доведе до коначног решења.

Већ недостају неки лекови

У Косовској Митровици за сада има довољно намирница, али грађани кажу да се већ осећају несташице појединих лекова, не само у државним, већ и у приватним апотекама. Такође, Митровчани истичу и да је у северном делу града мирно и без тензија с комшијама Албанцима, којих највише има у насељу познатом као Бошњачка махала. Српске штампе нема већ пети дан, а косовски цариници траже да на свим фактурама пише "Република Косово", што је, како наводе дистрибутери, главни проблем.

Приштина направила црну листу српских функционера

Приштинске власти су 1. новембра донеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко административних прелаза, ако би дошли на КиМ, објавиле су Новости, уз напомену да је списак непожељних особа достављен свим полицијским пунктовима на административним прелазима са налогом да буду ухапшени ако покушају да уђу на Косово.

На списку су премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Расим Љајић, Зорана Михајловић и Александар Вулин, а непожељни су и представници парламента Маја Гојковић, Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић, 14 судија Уставног суда, на челу са председницом Весном Илић Прелић, четири судије Врховног касационог суда и његов председник Драгомир Милојевић, као и више државних секретара, помоћника министара...

С друге стране, заменик косовског премијера Енвер Хоџај демантовао је постојање таквог списка.

Нису осумњичени за убиство

Адвокат Дејан Васић изјавио је да нико од четворице Срба ухапшених у петак у Косовској Митровици, укључујући и његовог брањеника Драгишу Марковића, није осумњичен за убиство лидера косовске Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Они се сумњиче за споредне догађаје који су се десили у вези са убиством, рекао је Васић у суботу новинарима у просторијама Канцеларије за КиМ у Косовској Митровици. Њима је одређен притвор до 30 дана и налазе се у затвору у Подујеву.

Прочитајте ОВДЕ шта је открио Ник Дучић.

Извор: Српски Телеграф/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тачи закључио да Трамп признаје и подржава Косово.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА