Најновије

СВЕТ ПРАТИ СУКОБ У ЦРНОМ МОРУ! ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ: Турска забринута због пуцања Русије на украјинске бродове, Пољска осуђује

Турска је данас саопштила да је забринута због навода да је код полуострва Крим припојеног Русији пуцано на украјинске бродове, а Пољска је осудила "агресивно понашање Русије", преноси Ројтерс.

Мапа сукоба (Фото: Јутјуб)

Турско Министарство спољних послова објавило је да не сме бити опструкције саобраћаја на подручју Керчког мореуза који повезује Црно море с Азовским морем. 

"Као земља која дели обалу Црног мора, наглашавамо да пролаз кроз Керчки мореуз не сме да буде блокиран", наводи се у саопштењу турског министарства у којем се позива на "избегавање корака који могу да угрозе стабилност и мир у региону".

Пољско Министарство спољних послова објавило је саопштење у којем пише да је "Русија прекршила међународна правила агресивним понашањем према бродовима украјинске морнерице у Азовском мору". 

"Свим снагама осуђујемо агресивно понашање Русије и позивамо (њено) вођство да поштује међународно право", стоји у саопштењу пољског министарства.

ТАС С је претходно пренео изјаву генералног директора кримских лука Алексеја Волкова да се пловидба кроз Керчки мореуз Керч поново одвија нормално.

"Пловидба кроз канал Керч је поново успостављена...ради уобичајено", казао је Волков.

Руска Федерална служба безбедности синоћ је потврдила да су њени бродови граничне патроле запленили три украјинска брода у Црном мору код Крима и употребили оружје како би их присилили да се зауставе, јавила је агенција РИА Новости. 

У инциденту су повређена три украјинска војника и они су добили медицинску помоћ, навео је ФСБ. Ројтерс је известио да они нису животно угрожени.

ФСБ је, како је наведено, деловао зато што украјински бродови илегално ушли у територијалне воде Русије, игнорисали упозорење да стану и вршили опасне маневре. 

Руска безбедносна служба је претходно навела да има доказе да је Украјина одговорна за сукобе између руских и украјинских бродова у Црном мору.

Прочитајте ОВДЕ шта је Русија рекла на најаву распоређивања америчких ракета.
 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако западни медији извештавају да ли Русија може да изврши инвазију на Европу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА