Најновије

МЕЧКА СЕПАРАТИЗМА ЋЕ ЗАИГРАТИ У ХРВАТСКОЈ: Да ли ће комшије изгубити део територије?

На друштвеним мрежама се налази група "Република Истра" чији је циљ висока аутономија Истрана у Хрватској, а најављује се и захтев за самосталном републиком

Ровињ, Истра (Фото: Pixabay)

Хрвати и њихови политичари где год су могли и колико су могли помагали су све оне који су желели да распарчају Србију. Судећи по неким најавама мечка сепаратизма могла би ускоро да заигра и у хрватском дворишту. Наиме, на друштвеним мрежама се налази група „Република Истра“ чији је циљ висока аутономија Истрана у Хрватској, а најављује се и захтев за самосталном републиком. Они су већ објавили заставу и грб Републике Истре. 

- Нисмо Италијани, нисмо Словенци, нисмо Хрвати, ми смо Истријани и имамо елементе више народа. Истра почива на тековинама антифашизма“, наводи се на друштвеним мрежама.

На више језика аутори групе објавили су и следеће ставове.

– „Истра – Самостална држава. Вајк била, вајк ће бити. (…) Истра је држава, Истријан је националност, Истријан је свако онај ко поштује све истарске народне скупине, њихове језике, дијалекте, и говоре те њихове ужанце и традиције; прихвата њене културе – нарочито културу суживота; делује, у границама својих могућности и способности, за унапређење Истре и за добробит њених грађана“.

Подсећамо да је Истра постала део Хрватске тек 1945. године, када је Хрватска била у саставу ФНРЈ, касније СФРЈ. Пре тога, она је припадала Италији, која често отворено претендује на повратак тог полуострва у свој састав.

Да ли је православна енигма у Украјини решена, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истра против Хрватске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА