Најновије

ШИПТАРИ ПРИСВАЈАЈУ СЕВЕРНУ МИТРОВИЦУ: Једногласно усвојен захтев о уједињењу града

Одборници Скупштине општине Јужна Митровица подржали иницијативу председника те општине, Агима Бахтирија, да се Северна и Јужна Митровица уједине, пише Газета.

Мост на Ибру (Фото: Јутјуб)

Наиме, како је одлучено данас, од привремених приштинских институција затражиће се измена Закона о административним границама између локалних заједница с циљем спајања северног и јужног дела Митровице у један град, пише Газета Еxпрес.

Бахтири је иницијативу покренуо након што је председник Општине северне Митровице Горан Ракић, поднео оставку. Ракић је са још тројицом градоначелника српских општина на северу Косова поднио оставку у уторак, у знак протеста због увођења за 100 одсто повећаног пореза на производе из Србије.

Портал Индексонлајн преноси да је Бахтири на састанку локалног парламента рекао да је Ракић увек одбијао сарадњу коју му су му нудили он и међународна заједница. Он је рекао и да је увек тражио да се Албанци на северу третирају као грађани "Републике Косово", а да је, како тврди, Ракић био тај који никада није поштовао његове захтеве.

Ракића је оптужио и да је желео да Северну Митровицу направи етнички чистом и насељеном само Србима, што, како је рекао, закон не дозвољава. У северном делу Митровице, иначе, живи око 20.000 становника, од којих су 3.000 мањине и то највише Албанци. У јужној Косовској Митровици, живи око 110.000 становника, већином Албанци, а само један Србин, према незваничним подацима.

Објашњавајући шта га је навело да покрене иницијативу за уједињење два дела града у једну општину, Бахтири је рекао да је то, између осталог, чињеница да мост на Ибру који повезује север са југом још увек није стављен у функцију.

Тврди и да је меморандум о томе био припремљен, уз поштовање Ахтисаријевог плана, али да Ракић није хтео да га потпише, чиме је, како је рекао, штета нанета обема општина. Додао је и да су га грађани Јужне Митровице замолили да у Приштини покрене ову иницијативу.

Приштински лист "Газета експрес" навео је раније да је та иницијатива незаконита, те да је то одлука која није у надлежности једне општине. Наводе да је Бахтири ту иницијативу предузео без претходне консултације са својом странком, Алијансом за ново Косово, на чијем је челу Беџет Пацоли.

Косовска Митровица подељена је након НАТО бомбардовања 1999. године. Општина северна Косовска Митровица формирана је 2008. године по плану Мартија Ахтисарија за децентрализацију на Косову и Метохији.

О протесту здравствених радника у Косовској Митровици можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Седница кризног штаба Косовске Митровице

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА