Најновије

Војној моћи САД глобализација и похлепа њеног бизниса нанеле штету какву противници нису ни сањали

У систему националне одбране Сједињених Држава откривено је зијајуће слабо место које је веома тешко елиминисати.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Данилов, аутор блога Crimson Alter

Реакција Пентагона личи на слабо скривену панику, а новинари који су имали прилику да виде резултате истраживања америчких експерата признају да у недавним „чудним“ дејствима њиховог председника доналда Трампа постоји гвоздена логика – он жели да спаси Америку, да не дозволи да се претвори у тигра направљеног од карата, а са ноктима од папира.

Ти ескепрти су се позабавили стањем америчких оружаних снага и војне индустрије. А суштину проблема је јавном учинио колумниста агенције Ројтерс Енди Хоума који је у рукама имао септембарски извештај  Министарства одбране САД са описом стања.

Све се у том извештају може свести на једну цифру: преко 300 кључних елемената неопходних за нормално функционисање Оружаних снага САД и америчке војне индустрије налази се у опасности: њихови амерички произвођачи или су на ивици банкротства, или су већ замењени испорукама из Кине и још неких земаља. Због деиндустријализације САД и пребацивања фабрика у земље Југоисточне Азије.

Као упечатљив пример, мистер Хоум наводи ову забавну (наравно, ако нисте америчко војно лице) чињеницу из поментуго извештаја: недавно је `умро` последњи амерички произвођач синтетичких влакана које су неопходне за производњу армијских шатора. А то значи да би војници САД – кад би тој држави био уведен `текстилни ембарго` - у перспективи морали да спавају под ведрим небом.

Међутим, ово уопште није све. У јавном делу извештаја се признаје да САД имају проблема преклопницима које користе безмало све америчке ракете. Једини произвођач је морао да затвори фабрику, а у Пентагону су за то сазнали две године након затварања - тек када су у јединицама нестали преклопници.

Ево још једног примера. Једини у САД произвођач ракетних мотора на тврдо гориво - за ракете ваздух-ваздух – суочио се са техничким проблемима, па је Пентагон морао за њихову испоруку да ангажује једну норвешку компанију.

Пентагон се жали и да САД немају потребан број инжењера и техничара за нуклеартно оружје, са потребним образовањем, обученошћу и држављанством САД.

Ово са држављанством није случајно. Амерички универзитети школују довољан број инжењера, физичара и других специјалности , али је превише међу њима странаца, нарочито Кинеза.

Американцима – поред инжењера – фали и микроелектроника за нуклеарно наоружање.

Пентагон се жели и да више не може имати поверење у `електронске компоненте` које добија јер је и та производња америчких компанија постала „исувише глобална“.

Ово реално значи: микроелетроника за америчке нуклеарне ракете производи се у Кини, а ми не знамо шта су они све у њу уградили.

Војни врх САД се жали и на софтвер који добија од својих лифераната и тврди да они тако слабо брину од својој сајбербезбедности да не може бити сигуран да руски и кинески хакери нису у тај софтвер штошта подметнули.

Главни закључак извештаја гласи:

„Кина је све већи фактор ризика у области материјала који су критично важни за националну безбедност САД... У зони за бригу што наша војна индсутрија користи све више (кинеских) метала, легура, ретких метала и сталних магнета“.

У извештају се фактички признаје да је све лоше – почев од (кинеског) алуминијума до сајбер-безбедности, од преклопника до инжењера и ВКВ мајстора, од супер-стругова од пластичних нити за војничке шаторе.

Похлепа америчког бизниса, идеологија глобализације и гвоздена увереност да историја, како је предсказао Фукујама, само што се није завршила – заједно су војној моћи САД нанели штету о којој амерички геополитички опоненти нису могли ни да сањају.

Управо се тиме и објашњава Трампов покушај да безмало силом изведе реиндустриализацију Америке.

Међутим, тешко да Трамп може поправити све оно што су две деценије кварили његови претходници.

Русији и Кини остаје да не понављају грешке Американаца и да те грешке максимално искористе.

Судећи по свему што се гогађа у светској арени – Москва и Пекинг се управо тиме и баве.

Оружане снаге Русије добиће дронове који ће стизати до Шпаније и Канаде. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Десантна вежба Војске Србије и америчке војске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА