Најновије

"Ослободићемо српско море!" Прослава века ослобођења Будве и Боке! На црногорску химну нико није устао (ВИДЕО)

- Ујединићемо српске земље и ослободити српско море - казао је Александар Раковић, један од интелектуалаца којима је забрањен улазак у Црну Гору.

Скуп у Будви (Фото: Јутјуб)

Он је то поручио путем видео бима на централној прослави стотину година од ослобођења Боке которске и уједињења, под називом Покољења дјела суде, која је одржан у Медитеранском спортском центру у Будви.

Раковић је додао да црногорски режим на челу са председником Милом Ђукановићем и премијером Душком Марковићем "неће бити вечан".

И Чедомир Антић, којем је такође забрањен улазак у Црну Гору, обратио се путем видео бима казавши да српски народ има сва права у Црној Гори да се побуни и тражи своја права, уверен да ће "доћи слобода".

Први демократски изабрани председник Црне Горе, Момир Булатовић, поручио је да се мора дићи глас против забране уласка Матије Бећковића у Црну Гору.

Он је казао да долазак српске војске у Црну Гору, а посебно у Боку которску, није могао бити чин унистења Црне Горе, него њене поновне успоставе.

- Када би мало размисли, данашњи црногорски властодршци би постали свесни - да није било 1. децембра 1918, не би било ни мајског референдума из 2006. и такозване обнове државне самосталности Црне Горе - казао је он.

Архијерејски бококоторски намесник, протојереј которски Момчило Кривокапич казао је на отварању скупа да је пре стотину година "сваки Црногорац знао да је Србин", а да данас "постоје они који мрзе све српско".

- Престо годи, а сваки Бокељ од Дебелог бријега до Спича знао је да није Црногорац, а сваки Црногорац је знао да је Србин - рекао је протојереј отварајући скуп.

Бока се, како је рекао Кривокапић, ујединила са Србијом директно, а не преко Подгоричке скупштине.

- Горе главу српски народе, прошли су сви окупатори, па ће и ови. Ничија није горела до зоре - поручио је.

Он је осудио забрану уласка српским интелектуалцима у Црну Гору, међу којима је и академик Матија Бећковић.

- У Монтенегру је свашта могуће, готово све што није могло у Црној Гори Петровића - закључио је Кривокапић, који је прекидан аплаузима више од две и по хиљаде људи.

На отварању церемоније инфонирана је песма "Онамо 'намо".

Данас је почетак зиме по древном српском календару, више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир/Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА