Најновије

ШПИЈУНСКИ СКАНДАЛ! Аустријски амбасадор у Москви хитно позван на разговор (ВИДЕО)

Москва је изразила протест амбасадору Аустрије у Русији у вези са оптужбама на рачун бившег аустријског пуковника, који је наводно радио у корист Русије.

МИП Русије (Фото: РИА Новости)

'’Изазива недоумице то, зашто наши аустријски партнери неће да причају са нама о сумњама које имају у нас кроз регуларне канале дијалога, већ су прибегли методи која је, нажалост, типична за многе западне земље, а то је сензационалистичко убацивање информација у медије, који због реакције јавности траже од нас објашњења'’, речено је у Министарству иностраних послова Русије.

Руске дипломате су оцениле да су последња дејства Аустрије заснована на сумњи без икаквих доказа.

Цео скандал је настао због хапшења аустријског високог официра, који је наводно шпијунирао у корист Русије последњих двадесет година.

Пуковник је, наводно, требао да сакупи информације о аустријској војсци, њиховим артиљеријским системимамигрантској кризи, а такође и информације о високим војним чиновницима. Аустријски медији су пренели да је он сваке две недеље контактирао човека по имену '’Јуриј'’.

Министар одбране Аустрије Марио Кунасек је рекао да је контраобавештајна служба добила ту информацију од '’пријатељске службе'’ пре неколико недеља. Медији су пбјавили да је то била немачка служба.

Аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл је рекла да се ради о бившем војном лицу старости око 70 година, пише аустријски лист '’Кронен Цајтунг'’.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је затражио од Москве '’транспарентне информације'’ и рекао да ће Беч размотрити ситуацију са својим европским партнерима.

Амбасадор Аустрије у Москви Јоханес Ајгнер је после разговора у Министарству иностраних послова Русије одбио да открије новинарима детаље разговора.

Шер руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да је непријатно изненађен информацијом о бившем пуковнику и рекао је да су западни партнери прешли на '’мегафонску дипломатију'’.

А како је Лавров лупио дипломатски шамар Европској Унији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА