Најновије

ПРИШТИНА У ПАНИЦИ! Брисел данас узвраћа ударац: ЕУ укида таксе на српску робу на Косову и мрси конце злочинцима?

Очекује се да Савет ЕУ понови став да Приштина мора да повуче тарифе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да се мандат Косовских безбедносних снага може мењати само по Уставу и уз дијалог свих заинтерсованих чинилаца.

Брисел (Фото: pixabay. com)

Министри спољних послова ЕУ ће тако, на свом последњем састанку у овој години, разговарати и о ситуацији на Западном Балкану и процесу проширења ЕУ.

Иако нису предвиђени званични закључци, очекује се да се министри фокусирају на ситуацију у БиХ након избора, примену споразума Скопља и Атине о имену, као и на дешавања у дијалогу Београда и Приштине.

У Савету ЕУ наводе да су председник Србије Александар Вучић и самозвани косовски председник Хашим Тачи ангажовани на "екстремно тешком" послу изналажења свеобухватног решења.

У ЕУ кажу да дијалог захтева, како лидерство, тако и јединство са обе стране, при чему је оцењено да Приштина има проблема око унутрашењег консензуса о дијалогу са Београдом.

- Висока представница Федерика Могерини већ је напоменула да мора да се обезбеде услови да дијалог и да се уздржи од речи, акција и мера које су супротне духу нормализације. Нажалост, то није случај када су у питању тарифе од 100 процената које не само да компликују ситуацију и не доприносе решавању проблема и жеља народа Косова, већ су и у супротности са њиховим обавезама из оквира ЦЕФТА. То мора да буде повучено - наводе извори из Савета ЕУ.

Очекује са да ЕУ шефови дипломатија током данашње дискусије понове и позицију ЕУ када је у питању трансформација Косовских безбедносних снага.

- Мандат КБС се може променити само уз инклузивни процес и у складу са Уставом. Инклузивни процес према нашем ставу подразумева да је унутар Косова потребан дијалог свих представника, а споља са релевантним међународним чиниоцима - наводе дипломатски извори у Савету.

Пошто постоје неслагања између Србије и тзв. Косова по овој теми, то би требало да буде размотрено у оквиру дијалога који је једини формат за тако нешто, истичу ти извори.

Иако министри ЕУ данас неће изаћи са званичним закључцима о Западном Балкану, у Бриселу се очекује да шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини понови јаку подршку Уније јасној европској перспективи за све партнере региона који је, како наглашавају у Савету, "кључан за безбедност Европе".

Вучић близу одлуке о расписивању ванредних парламентарних избора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о Косову: Америка им је и мама и тата

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА