Најновије

КЕСИЋ: Студио Б отпушта неподобне новинаре! Није та у бундици крива...

Десеторо запослених на Студију Б је добило отказ као технолошки вишак, а посао ће у наредном периоду изгубити још 20 запослених.

Зоран Кесић (Фото: Јутјуб)

Једној од њих која се налази на „списку за одстрел“ пријатељски је „саветовано“ да се учлани у СНС, како би задржала посао, сазнаје Данас.

Ове информације је потврдио и аутор и водитељ емисије „24 минута“ Зоран Кесић, који је своје новинарске кораке започео управо на Студију Б.

– Тамо су услови за рад катастрофални. Ионако мизерне плате касне по неколико месеци, а однедавно је кренула и такозвана сеча неподобних. Моје некадашње колеге сада су у ситуацији да након 10, 20 и више година рада на овој телевизији, само једног јутра прочитају да су вишак. Ускоро, како сазнајем, следи нови списак од 20 људи, који су такође вишак – каже Кесић. Листа за „одстрел“ окачена је, иначе, у просторијама Студија Б.

– Једна од ових особа са списка, чије име не желим да откријем, каже ми да јој је са телевизије саветовано да се учлани у СНС и да на тај начин избегне да се нађе на списку. Није пристала, што ју је аутоматски кандидовало за „вишак“, па ће морати ускоро да потражи други посао. Са друге стране, чланство у странци, као што видимо, може вам на Студију Б донети и само директорско место. Питање је само колико је ко гадљив – истиче Кесић. Он је апеловао на власт да финансијски помогне Студију Б или да утиче на спонзоре и фирме које би могле да помогну, и тиме спречи да људи који деценијама поштено раде свој посао на Студију Б (углавном је реч о реализаторима, монтажерима, сниматељима…), одједном, неки и под старе дане, остану без посла.

– Као ТВ професионалац потврђујем да Студио Б више него добро ради то што му је данас задатак да ради. Задатак можда јесте прљав и гнусан, али они га одрађују предано и посвећено. Молим власт да награди ту љубав, јер на Студију Б, осим чланова странке, још увек има и пуно људи – рекао је Кесић.

Студио Б се ових дана нашао у жижи јавности и због непрофесионалног извештавања новинарке Барбара Животић са протестне шетње у суботу. Она се нашла на мети критике еснафа. Међутим, поједини коментари корисника друштвених мрежа прешли су границу критике вређајући и омаловажавајући младу новинарку. Као што су медијски професионалци са правом критиковали њено извештавање, јер је било необјективно, пуно личних и увредљивих квалификација на рачун учесника протеста, уз одсуство елементарне писмености, тако су били у праву и они који су осудили мизогине нападе на Барбару.

Међутим, из саопштења Студија Б, Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС) и појединих медија, очито је да нису уочили разлику између професионалне критике са једне стране и недопустивог вређања, са друге.

Наиме, Студио Б, као и ПРОУНДС, у својим саопштењима пореде Ивана Ивановића, Кесића и Дражу Петровића са Барбаром Животић, тврдећи да они раде исти посао и да би исто требало да буду третирани.

Удружење новинара Србије међу првима је осудило нападе на новинарку Студија Б, уз коментар да „кршење професионалних стандарда није изговор за претње физичким насиљем“. Редакција СТБ није била задовољна овом осудом питајући УНС, „када се већ позивају на новинарски кодекс и професионално извештавање, зашто ниједном нису реаговали на јавно понашање рецимо Ивана Ивановића, Зорана Кесића, или Драже Петровића, који у својим емисијама и текстовима на најприземнији начин скандалозно вређају оне који им се лично не допадају?“.

Слично размишља и ПРОУНДС: „Свима мора да буде јасно да право Ивана Ивановића, Зорана Кесића и Драже Петровића, који свакодневно у емисијама и текстовима некритички пишу и говоре против власти, није веће од права новинара, да извештавају са скупова опозиције према чињеницама и сопственој савести.“

Зоран Кесић каже да му је мучно и тужно када мора да коментарише Студио Б, где је начинио прве новинарске кораке.

– Ту сам растао, ту сам експериментисао и претеривао, пио понекад грдње од јединог уредника кога сам и тада и касније поштовао и волео – Ђоке Вјештице. Не могу да не волим Студио Б, тачније моје сећање на тај мој давни Студио Б. И није било поноснијег од мене када је један од драгих колега са тог старог Студија Б пре пар недеља дошао у наш студио „24 минута“ и буквално развалио. Вељко Пајовић. Генијални радијски водитељ, већ дуже време (наравно) без ангажмана на радију. Била је част радити на Студију Б са таквим мајсторима – истиче Кесић. Он додаје да не осећа никакав бес због онаквог репортерског извештавања „оне девојчице у бундици“ и да је слично већ видео деведесетих на РТС-у.

– Данашњи Студио Б је имитација Милошевићеве „ТВ Бастиље“. Брутално лагање, етикетирање неподобних, претварање репортерског извештаја у лични коментар, новинари као политички комесари, телевизија као гласило партије и осталих. Данас, гледајући „мој“ Студио Б, осећам само тугу и презир. Помињање Ивана, Драже и мене у препознатљивом трику замене теза и мешања баба и жаба „а што не осудите њих“, такође не бих коментарисао – каже Кесић, додајући да му је мука да доказује очигледно и демантује „лаж која се види из авиона“.

– Уместо коментара на овакво извештавање, замолио бих пре свега грађане да искулирају са коментарима мржње и претњама. И срам било поједине због онога што пишу. Јасно ми је зашто сте љути, али није та конкретна девојчица неко на кога треба да фокусирате бес – поручио је Кесић. Он је позвао чланицу СНС, уједно и директорку Студија Б Ивану Вучићевић да утиче на своје послодавце и писце саопштења „да награде ово и овакво пожртвовано извештавање“.

Некадашњи новинар Студија Б Вељко Пајовић такође жали због ситуације у коју је доспео некад угледни и респектабилни медиј.

– Био сам тужан када сам видео Барбарин снимак. Није ту било само грешака, које се могу исправити. Ради се о томе да то није било новинарство, већ пропаганда. Не можете ви у 8,10 часова, када је све завршено, извештавати о протесту који је почео у шест часова. Новинар може нешто и да отћути, али када говори, не сме да кривотвори чињенице – наглашава Пајовић. Он додаје да је овде очигледно била реч о пропаганди, али неуспешној. Упоређивање извештавања са протеста са сатиричним новинарским изразом наш саговорник оцењује као класичну замена теза, карактеристичну за ову власт.

– Они увек морају да буду жртве и „силују“ ситуације не би ли изазвали пажњу и сажаљење шире јавности. Ово је власт која нема духа. Ово је власт којој сметају карикатуре. То су ствари које не могу да се пореде – наглашава Пајовић. Он додаје да би замерио себи да је остао на оваквом Студију Б, где новинари не раде по савести и у функцији истине, већ кривотворе чињенице у пропагандне сврхе владајуће партије.

Директорка Студија Б Ивана Вучићевић јуче није одговарала на позиве и поруке Данаса, те смо остали ускраћени за њене одговоре у вези са ситуацијом у којој се налазе запослени у овој кући, али и објашњењем због чега сатиричаре и колумнисте пореди са новинарима извештачима.

Кесић: Дегутантна љубав

– Студио Б је данас телевизија која најсрчаније, веома посвећено и вредно подржава политику СНС и председника Вучића. Убише се од пренаглашеног хваљења градске власти, чак је толика љубав на моменте и дегутантна – каже Зоран Кесић.

Скрозза: Срамотно извештавање

– Извештавање Студија Б било је срамотно, супротно писаним и неписаним професионалним стандардима, брука за професију и увреда за људе о којима се извештавало. Реакције јавности су зато биле разумљиве, иако у великом броју случајева простачке и сексистичке. Не оправдавам вербално, ни било какво друго насиље, али мислим да „репортерку“ СТБ нема потребе посебно бранити. У њену одбрану већ је стао Александар Вучић, а његова реч је ваљда светиња – истиче новинарка Тамара Скрозза.

Прочитајте ОВДЕ све о милионској пљачки у ЕПС.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је кандидовало Александра Вучића за престижну награду.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА