Најновије

РАТ У ПРИШТИНИ! ТАЧИ МАЗНУО НОВАЦ ЗА ЛОБИРАЊЕ: Шеф лажне државе показао право лице, брига њега за Косово

Уговоре о лобирању које је Хашим Тачи склапао на свакој позицији на којој је био, а који су потписани у име тзв. државе Косово, заправо су користили и њему лично, због чега ће се тим случајевима бавити ново оформљена истражна парламентарна комисија Истражна парламентарна комисија је у вези са трошковима лобирања направила јаку базу државном тужилаштву како би оно истраживало уговоре о лобирању које су потписале државне институције, а што је коришћено за личну промоцију.

Тачи (Фото: president-ksgov.net.)

Четири потписана уговора Председништва и Владе предати су Истражној комисији. Према извештају Комисије до којег је дошла Газета Експрес, јасно се види да су уговори служили за појединачну сврху, иако су за њих одвојена средства из буџета тзв. Косово.

Неки уговори за лобирање сакривени су чак и од Председништва и Владе, док остали нису објављени у потпуности.

У извештају Истражне комисије објављено је да су испитана сва лица која су била ангажована око уговора које је склопило Председништво у последње две године и из Владе од 2010.

Протагониста уговора - председник привремених иснтитуција на Косову Хашим Тачи, није се појавио пред комисијом три пута. Ни министар спољних послова Беџет Пацоли није прихватио да одговори,  испитани су и Енвер Хоџај и Авдулах Хоти, а сведочили су и Вљора Читаку, Петрит Сељими, Ардиан Арифај,који су управљали одређеним уговорима.

У извештају се наводи да је један од главних разлога за формирање ове комисије било писмо које је британски адвокат, Џефри Најс, послао Влади тзв. Косова. Најсово писмо које је ексклузивно објавила Газета Еxпресс, открива да је он склапао споразуме са Владом тзв. Косова док је Тачи био премијер.

Британски адвокат, који од Владе тзв. Косова тражи исплату дуга од 500 хиљада евра, рекао је да је контактирао бившег заменика министра спољних послова, Петрита Сељимија, за пружање услуга влади, односно бившем премијеру Хашиму Тачију.

У извештају се наводи да је адвокат Најс - који каже да је асистирао у плаћању биографске књиге председника Тачија, одбио да говори за истражну комисију, зато што је претходно тражио да прочита написана питања.

Најсов захтев је одбијен, док је Комисија била упућена на писмо које је Најс написао Влади тзв. Косова.

Када је Петрит Сељими изашао пред Комисију, негирао је да је британски адвокат икада био ангажован од стране Владе. Сељими је само признао да се са њим срео.

- Сведочење заменика министра спољних послова Сељимија је у потпуној супротности са послатим писмом адвоката Џефрија Најса Влади тзв. Косова. Док г. Сељими сведочи да Влада Косова није ниједном контактирала адвоката Најса, сам Најс помиње извршена плаћања са рачуна Владе тзв. Косова која су касније и прекинута - наводи се у извештају.

Влада и Председништво понудили су четири уговора за лобирање Парламентарној комисији, док се ни један не односи на ангажовање Џефрија Најса. У овом извештају испитани су други службеници Председништва, Министарства спољних послова и Министарства финансија и приметно је да су сведочења испитаних често у супротности једно са другим.

Помињу се и спорни уговори између Председништва и америчке компаније „Ballards & Partners" где је испитан саветник председника Тачија Ардиан Арифај, који је био ангажован у споразуму са Баллардсом. Он је потврдило само цену споразума која износи 1.240.000 долара за 24 месеца.

У вези са уговором са америчком компанијом блиској председнику Доналду Трампу, Председништво је сакрило све детаље, делећи само оне који су сада познати.

Амбасадор Косова у Вашингтону Вљора Читаку потврдила је да постоји фактура о извршеном плаћању компанији „Alston & Bird". Фактура доказује да је плаћено 65 хиљаде евра компанији америчког сенатора, Боба Дола, за послове извршене јуна 2017. Опис услуга компаније обухвата уређивање предговора биографске књиге Председника Тачија који је негирао да је наручио израду књиге „Нова држава, модерни државник", коју су написали Сузи Џегер и Роџер Бојс.

Парламентарна истражна комисија је испитала министра спољних послова Енвера Хоџаја. Бивши министар у току сведочења изјавио је да није видео све извештаје које је поднела компанија „Alston & Bird".

- Менаџер склопљеног уговора са „Alston & Bird" Влора Читаку, као и менаџер уговора са 'Patton Boggs' Хероина Телаку, у току испитивања сведочиле су да су извештаји о два уговора постојали као и да би требало да постоје и данас у архивама МСП-а. Постојање извештаја је потврђено и током сведочења бившег министра спољних послова г. Енвера Хоџаја - наводи се у извештају.

Извештај Комисије обухвата и налазе у вези са друга два уговора који су у вези са лобирањем. Један од њих је и уговор са компанијом „Squirte Patton Boogs"  у износу од 1.331.407.8 долара.

Последњи уговор је онај са компанијом "Cambidge Academy of Global Affairs" у трајању од четири месеца. Истражној Комисији су предата два извештаја за октобар и новембар 2017, док недостају друга два извештаја, превео је kossev.info.

Лазански упозорава да "Војска Косова" није опасност за српску армију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Газета експрес, Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тачи: Пријатељство и вера у САД ће бити вечна

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА