Најновије

ШЕШЕЉ УПОЗОРИО НАКОН ФОРМИРАЊА ТЗВ. ВОЈСКЕ КОСОВА: Србија мора бити спремна ако Албанци упадну у енклаве!

Трансформација тзв. Косовских снага безбедности (КБС) у војску и формално је изгласана данас када је тзв. косовски парламент, у другом читању, усвојио три закона која Приштини омогућавају формирање оружаних снага.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Лидер радикала Војислав Шешељ рекао је да ово што је данас изгласано ништа не значи:

- Они су само тзв. заштитни корпус прекомпоновали, променили му име, након што су добили лака оклопна возила од Американаца, која не представљају опасност ни за једну војску.

Како каже саговорник, Албанци су прекршили и сопствени тзв. устав доносећи ову одлуку, која је само додатни притисак на Србију.

- Међутим, Србија мора бити спремна ако албанске снаге упадну у српске енклаве, да истог тренутка интервенише и да уклони сваку опасност од тамошњег српског народа - каже Шешељ.

Он није сигуран да ли ће до напада од стране Албанаца доћи, али зна да иза свега стоје Американци и Енглези и да они вуку конце.

-Морамо бити спремни на све - казао се Шешељ и додао да од Албанаца не може бити праве војске.

- Па и у време Турака они нису имали јединице праве војске, они су увек служили као башибозлук. У судару са озбиљном војском то се увек распада. Али они су гадни за ненаоружано цивилно становништво - упозорава лидер радикала.

Професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић каже да акт који је данас донешен треба сматрати ништавним, јер он је у супротноси  и са самим тзв. уставом самопроглашеног Косова.

- Врх привремених власти у Приштини је био фактички принуђен на овакву врсту одлуке јер имају унутрашње проблеме. Они су ово донели управо због тих унутрашњих проблема јер њихов "врх" ће се убрзо суочити са озбиљним оптужбама тужилаштва за ОВК. Они желе овим да се правдају сада када их буду оптуживали, они ће рећи да их оптужују управо јер су формирали војску Косова. То је политички маневар на који нико на свету не може да наседне.

И НАТО је, такође, рекао да не подржава војску, једина снага на Косову је КФОР по резолуцији 1244 и управо се та јединица данас и разместила на северу Косова да би заштитила Србе од евентуалног упада Албанаца.

Ипак, Србија, сада, заправо има једну велику предност.

- Србија треба да крене у озбиљну дипломатску офанзиву у ситуацији када ЕУ и званичници НАТО-а осуђују овакав акт и да укаже ко заправо крши договоре и ко стопира даљи дијалог - каже Трифуновић.

Он додаје да мисли да се ништа неће десити након доношења ових докумената и да неће смети да нападну Србе, јер би то била конфронтација са читавом међународном заједницом.

- Међутим, јако је интересантно да је први пут после 15-20 година, Приштина у супротности са Бриселом и НАТО-ом - рекао је Трифуновић и додао да једини фактор који је ујединио Албанце јесте мржња према Србима.

Реакције из Београда због трансформације КБС у војску погледајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељев интервију за Франс прес

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА