Најновије

ХАРАДИНАЈ ОДБИО БРИСЕЛ: "Прошло је то време...."

Премијер привремених приштински институција, Рамуш Харадинај, и формално је одбио предлог Брисела да привремено укине увећане таксе, а да се у ЦЕФТА, заузврат, уместо Унмика води Косово са звездицом.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

"Прошло је време када су таква питања могла бити решена условљавањем", пише Харадинај шефици европске дипломатије, Федерики Могерини.

Писмо је ГазетаЕкспрес објавила непосредно уочи састанка косовског премијера са бриселским званичницима, а на тему косовског ССП.

"Двадесет година након рата на Косову, десет година након проглашења независности Републике Косово и пет година након Бриселског споразума, истина је да је напредак у нормализацији односа између Косова и Србије минималан и заправо је у потпуности заустављен", пише Харадинај.

Могеринијева, комесарка за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан у заједничком писму Харадинају понудили су могућност решавања тарифног проблема са Србијом, а пре данашње седнице Савета безбедности о Косову.

Харадинај, између осталог, каже да нема смисла жалити због актуелне ситуације и да Брисел треба да буде свестан реалности.

"Оно што нам је потребно сада је нова иницијатива за подизање дијалога на ниво на којем ће оваква питања бити укључена у шири споразум", навео је Харадинај.

С тим у вези, он подсећа да је Приштина већ објавила нацрт свеобухватног споразума између, како наводи,"Републике Косова и Републике Србије", који је представљен и специјалном представнику ЕУ Наталији Апостоловој у четвртак.

Објаснио је да је циљ тог документа да се обједине питања о којима је до сада постигнут договор са онима која су, како каже, још на столу, а која ће бити основ правно обавезујућег споразума између "две земље".

Харадинај наводи и да верује да је у интересу, како каже, Косова, Србије и ЕУ, као и шире међународне заједнице да ова прилика буде искоришћена за унапређење ставова и амбиција.

Уз уверење да је решење могуће, уз посвећеност ЕУ, Харадинај наводи и да је улога Брисела од виталног значаја за постизање коначног споразума.

Који злочинци воде тзв. косовску војску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Досије Харадинај

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА