Најновије

СТИЖЕ УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА: Све се обуставља, Шиптарима одзвонило! Од овог ударца се неће опоравити!

Висока представница ЕУ Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар за суседску политику Јоханес Хан у заједничком писму премијеру Косова Рамушу Харадинају нуде опцију за решавање проблема тарифа на робу из Србије, јављају медији.

Тачи и Хардинај (Фото: Правда)

У решењу би, између осталог, назив "УНМИК" у Цефта, био замењен са "Косово*".

Али представници ЕУ захтевају, као знак добре воље пре понедељка 17. децембра, када је у Бриселу седница Савета ССП, да Косово привремено обустави извршење одлуке о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Медији преносе да се троје чланова Европске комисије у писму бавило питањима која су код Харадинаја изазивала забринутост изражену у његовом писму раније упућеном Бриселу, где је објашњавао разлоге Приштине за увођење такси.

- У духу слободне трговинске зоне, све стране морају да поштују правила која су заједно прихватили. Како би се позабавили овим питањима, као што је комесар Хан и предложио током посете 3. децембра, Европска Комисија је спремна да уведе специјални формат за вас и Србију како бисте пронашли конкретна и практична решења за разна трговинска питања која сте ви поменули - пише у писму упућеном Харадинају из Бриселу.

Дописница "Радија Слободне Европе" из престонице ЕУ наводи да је писмо Харадинају послато 12. децембра.

Наводи се да се у писму од приштинске стране тражи да унапред докаже конкретну спремност да се пронађе решење.

- Као гест добре воље, како би се олакшао почетак ових разговора, позивамо вашу владу да суспендује примену повећања тарифа, пре предстојећег састанка Савета за ШП, као привремену меру док се не пронађе решење за идентификоване проблеме - стоји у писму које су потписали Могеринијева, Малмстремова и Хан.

Подсећа се да се у Бриселу у понедељак одржава редовни годишњи састанак о ШП са Косовом, а дан касније је заказан исти формат састанка са Србијом.

РСЕ наводи да зато представници Европске комисије сматрају да би ова недеља била идеална за почек решавања кризе око такси.

У писму европски званичници тврде да су спремни да отпочну с овим процесом већ 17. децембра на маргинама састанка ШП са Косовом и да зато траже од косовског премијера да именује једног члана који би учествовао у припремним састанцима у његово име.

Како су Путин и Си Ђинпинг преузели лидерску позицију у свету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Коха

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово - Нова америчка држава ван америчког континента

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА