Најновије

ДАЧИЋ: Важно је да се од великог броја земаља чује осуда потеза Приштине

Министар Ивица Дачић рекао је за РТС да је председник Србије на седници Савета безбедности изнео генезу пробелма са којима се суочавамо, спремност за дијалог и конструктиван приступ, а са друге стране јасно противљење унилатералним потезима Приштине које је навикла да чини у последњих 20 година.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

У Савету безбедности УН разговарало се о Косову и Метохији после одлуке парламента у Приштини да формира војску и министарство одбране.

Гостујући у емисији Око на РТС-у, министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је председник Александар Вучић на седници СБ УН изнео на један веома аргуемтован начин све оно што представља кршење Резолуције 1244.

Како каже, саме УН, па и Унмик се углавном фактографски односи према оном шта се дешава и веома ретко износи неке ставове, а Унмик би, сматра Дачић, требало да затражи одржавање ове седнице јер се флагрантно крши текст Резолуције.

Говорећи о говору руског амбасадора на седници СБ, Дачић каже да је Русија потписала свој захтев за одржавање седнице.

"Они су поновили да ми тражимо да се поштује Резолуција и да се донесе одлука о демилитаризацији, распуштању било какве оружане формације ван Кфора на КиМ", каже Дачић.

Са друге стране, код Тачија је реч о политичкој причи, реч је о лажима, каже Дачић. 

Свако ће изнети своје ставове и моћи ће се на јасан начин видети ко шта мисли и каква оправдања дају за потезе Приштине, истиче Дачић.

Према његовим речима, Вучић је изнео генезу пробелма са којима се суочавамо, спремност за дијалог и конструктиван приступ, а са друге стране јасно противљење унилатералним потезима Приштине које је навикла да чини у последњих 20 година.

Дачић је подвукао да је председник Вучић наступио оштро и довољно дипломатски. 

Осврнувши се на тврдњу Тачија да су Албанци увек биле жртве, Дачић каже да сви они који седе у приштинској власти носе униформе и те позиције су добили на злочинима над Србима и другим мањинским заједницама.

Министар каже да не стоји прича о 20.000 хиљада жртава силовања. Када им је упућен позив да се пријаве жртве силовања, пријавило се, каже, њих 800, а право на одштету је одобрено за свега њих 100. 

Дачић каже да је логика Приштине да они све доводе у позицију свршеног чина и сматрају да нема потребе да се било шта преиспитује. Одбили су разговор са томе са ЕУ.

Подсетио је да је данас био непријатан састанак у Бриселу јер је дошло до отвореног сукоба и отказана конференција за новинаре Харадинаја, Могеринијеве и Хана.

"Приштина не жели разговоре о компромисима" 

Министар подсећа да је учествовао на двадесетак седница СБ и каже да у суштини овде нико не расправља о Резолуцији осим Србије, Русије и Кине. 

Приштина не жели да разговара о компромисима већ жели да уђе у фазу да се разговара на вишем нивоу, да учестувју и САД, јер нису задовољни Европском унијом. То су нереални захтеви, рекао је Дачић. 

Било би са аспекта међународног права оправдано да се одлука поништи и да се не дозволи формирање војске, док је Кфор на Косову, каже Дачић.

"Пошто то неће бити могуће, важно је да се од великог броја земаља чује осуда потеза Приштине, да се заустави даље есклалације и да се не дозволи да дође до било каквог физичког напада", каже Дачић.

"Ово није само претња за безбедност Срба који живе на КиМ, ово је претња регионалном миру и стабилности. Нећемо наставити дијалог без укидања бесмислених одлука", закључио је Дачић.

Професор Факултета политичких наука и бивши амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић издвојио је два најважнија акцента са почетка седнице о Косову - покушај да се натера Савет безбедности да реагује и Тачијев покушај да изазове неку врсту симпатија код чланова СБ УН. 

Новинар Мирослав Лазански рекао је да је говор председника Вучића био правно утемељен и добро структуриран и да је навео све документе по којима Косово не може да има војску и шта је све прекршено.  

Америка изгубила Арктик од Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Било би добро да Косово врати оно сто је Србија улагала

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА