Најновије

ЈЕЗИВА ПРЕДВИЂАЊА: Човечанство ће уништити Земљу! Ево који је могући сценарио наше пропасти! (ВИДЕО)

Наша будућност на Земљи могла би да буде наша прошлост. Научници су показали да човечанство преокреће дуготрајни тренд хлађења који траје 50 милиона година, а за то су нам била потребна само два века.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Три различита модела будућности Земље показују да уколико се не ограничи ефекат стаклене баште, односно емисија штетних гасова, наставиће се загревање све док у 2100. клима не почне да личи геолошком периоду еоцена.

Према истраживањима до 2030. клима на Земљи биће слична оној средином плиоцена, што је повратак више од три милиона година у геолошку прошлост. Без смањења емисије гасова наша клима ће до 2150. моћи да се упореди са топлим еоценом, периодом који је обележило Земљу пре 50 милиона година и који је био без леда.

“Ако о будућности размишљамо кроз призму прошлости, то куда идемо је за људско друштво неистражена територија”, каже вођа истраживања Кевин Бурке са универзитета Висконсин-Медисон.

“Идемо према врло драматичним променама у врло убрзаном временском оквиру преокрећући тренд хлађења планета у неколико векова”.

Све врсте које данас живе на Земљи имале су претке који су преживели еоцен и плиоцен, али видећемо да ли ће људи, флора и фауна моћи да се прилагоде овим брзим променама. Убрзана стопа промена је чини бржа од било чега што је живот на Земљи раније искусио.

“Људи имају проблем да предвиде како свет да изгледа за пет или десет година. Ово је оруђе за то – да о променама размишљамо користећи дубоке геолошке аналогије Земљине историје”, каже Бурке.

Током еоцена континенти на Земљи су били ближи, а  глобалне температуре су биле просечно 13 степени више него што су данас. Диносауруси су недавно изумрли и први сисари попут пракитова и пракоња су се множили на планети. На Арктику су биле мочварне шуме попут оних које данас видимо на југу САД.

У плиоцену Северна и Јужна Америка су се тектонск спојиле, клима је била сува а копнени мостови омогућавали су ширења животиња по континентима, атада су се  створили и Хималаји. Температура је била 1,8 до 3,6 Целзијуса виша него што је данас.

За потребе истраживања научни тим је испитао сличности климатских пројекција и неколико раздобља геолошке историје која укључују рани еоцен, средину плиоцена, последње међуледено раздобље пре 129 до 116 хиљада година, средину холоцена пре 6000 година, прединдустријско раздобље (пре 1850.) и почетак 20. века.

Модели показују да загревање креће из средине континената и шири се према обалним подручјима.

Пророк који је предвидео Хитлера и рушење Близнакиња, тврди да у 2019. почиње апокалиптични рат који ће трајати три деценије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Dnevno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА