Најновије

ОВА ЏИНОВСКА РУПА ВРЕДИ 15 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Светско чудо! Дубока је више од 500 метара, а хеликоптери не смеју да лете изнад ње! (ВИДЕО)

Огромна рупа, која изгледа као призор из научно-фантастичних филмова, налази се у најслабије насељеном подручју Русије, 8.050 километара источно од Москве.

Рудник "Мир" (Фото: Јутјуб)

Мир или Мирни је светско чудо, невероватно дело човекових руку и очигледни доказ колико љубав према дијамантима може далеко да иде. 

Рупа је широка више од километра (1.200 метара) и дубока 525 метра. Да није рудника, не би било ни града којем и дугује име – Мирни. Настао је педесетих година прошлог века, након што је откривено да је Јакутија обећана земља дијаманата.

Експедиција на исток Сибира, с Јуријем Кабардином, на челу била је једна од најисплативијих у историји јер је открићем трагова кимберлита, који указују на тло богато дијамантима, Совјетски Савез постао место геде се налази највреднија рупа на свету.

Мирни је убрзо привукао становништво које је у сибирску хладноћу довела жеља за богатством, а до шездесетих рудник је постао највећи у СССР-у.

Годишње су се из Мирног извлачиле две тоне дијаманата, без обзира на температуре које су се спуштале 40 степени испод нуле. Осим тога, земљиште је смрзнуто током године, а лети се претвара у мочвару.

Процењује да је вредност ископаних дијаманата био око 15 милијарди евра. Највећи пронађени дијамант величине је лоптице за голф и вреди око 270.000 евра. После Другог светског рата Русији је зарада од дијаманата помогла да поново стане на ноге. 

Хеликоптери се не усуђују да лете изнад рударског окна због разлика у температури и упозорења да би рупа могла да их усиса, међутим, такви случајеви још нису забележени. Због необичних звукова који допиру из дубина рудника настају бројне теорије о чему се ради, а многи верују да је рупа својеврсна веза с мрачним подземљем. 

Власник Мира је руска компанија "Алроса" која производи око четвртину светске количине дијаманата. После затварања због поплава, рудник и даље делимично ради, иако не као некада.

Прочитајте ОВДЕ какав ће то болни ударац Америка претрпети од Русије.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА