Најновије

ШЕСТ ЦРНОГОРАЦА ПОГИНУЛО У РАТУ ЗА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Добровољци из Донбаса осуђени

Укупно 23 црногорских држављана - 18 мушкараца и пет жена се налази на ратишту у подручјима деловања Исламске државе.

ИД (Фото: Јутјуб)

Шест црногорских држављана убијено је на ратишту у Сирији, осам њих вратило се у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су на подручју деловања Исламске државе.

Ти подаци презентовани су у извештају “Утицај медија на сузбијање насилног екстремизма у Црној Гори” након вишемесечног истраживања невладине организације НОМЕН, које је представила агенција Defacto.

Представник те агенције Стефан Кандић, појаснио је да нису доступни званични подаци о томе колико се црногорских држављана налази на страним ратиштима, али да су током истраживања користили податке Регионалног савета за сарадњу, које институције нијесу оповргле, преносе подгоричке „Вијести“.

“Укупно 23 црногорских држављана – 18 мушкараца и пет жена се налази на ратишту у подручјима деловања ИД, заједно са троје деце. Четврто се тамо родило. До тренутка писања, шест мушкараца је убијено у ратној зони, три мушкарца, четири жене и двоје деце остају на територији дјеловања ИД, док је један мушкарац притворен у Турској. Осам мушкараца, једна жена и једно дете вратили су се у Црну Гору”, пише у извештају.

Додаје се да безбедносни извори констатују да је пет бораца из Црне Горе ратовало у источној Украјини, на страни проруских снага. Један од њих процесуиран је и осуђен у Црној Гори, а четворица су на ратиште отишла пре допуне Кривичног законика којом је одлазак на страна ратишта криминализован.

Кко се Русија и САД такмиче са нуклеарним оружјем, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тајне ликвидације у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА