Најновије

ШОК ЗА НАТО: Путин објавио списак шпијуна у Србији!

Захваљујући руском председнику Владимиру Путину откривен је списак агената албанске тајне службе (SHISH) који вршљају по Србији под параваном дипломатских и пословних активности.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Угледни британски лист Индипендент, у власништву руског олигарха Александра Лебедева, блиског Владимиру Путину, објавио је списак главних агената албанске службе који су оперативно деловали у неколико земаља, међу којима је и наша, и тамо плели обавештајну мрежу агената.

Након овог открића, НАТО је подигао узбуну највишег степена не само зато што су агенти морали хитно да буду повучени са терена већ и због страха да је њихова шпијунска мрежа проваљена и у другим деловима света.

Рама пеглао

Ствар је покушао некако да испегла албански премијер Еди Рама, главни амерички човек у региону, који је обећао да ће кривци за цурење информација бити најстроже кажњени.

Записи Индипендента садрже имена и националне бројеве идентификационих картица агената ШИШ, који делују унутар Албаније и у иностранству, укључујући и двојицу на осетљивим позицијама у седишту НАТО у Бриселу. Табеле откривају имена, позиције, плате, трошкове, адресе становања, таблице возила, локације канцеларија, бројеве личних карата и пасоша, као и податке о члановима породица најмање осам тајних албанских оперативаца високог ранга, од којих неки раде под дипломатским покровитељством, и то у Белгији, Грчкој, на Косову, у Италији, Македонији и Србији.

У НАТО је процењено да ови подаци директно угрожавају безбедност Алијансе, па је због тога покренута опсежна истрага. С друге стране, након текста у Индипенденту огласио се Џемал Ђункси, први човек комисије за националну безбедност Албаније, док је бивши премијер те земље Сали Бериша кратко рекао: "Суперскандал."

Један од бивших агената америчке обавештајне агенције ЦИА, којег цитира британски лист, оценио је да је цурење података катастрофа:

- Можете буџет службе да објавите на интернету. Али да ставите имена и остале детаље о агентима, па то је лудило. 

Бивши обавештајац Божидар Спасић потврђује да албанска тајна служба ШИШ има агенте у Србији.

- Док ви и ја разговарамо, у овом моменту, на десетине агената ШИШ делује у Београду, махом у виду пословних људи. Они шаљу људе из Прешева, Медвеђе и Бујановца да виде шта се догађа, где су покрети наших полицијских снага... Сад су посебно активни везано за ову буру око Косова. Нарочито их занима и колико је чврста власт председника Вучића - објашњава Спасић.

Шире пипке

Према речима потпуковника КОС у пензији Љубана Карана, јачина обавештајне службе Албаније далеко превазилази економске могућности те земље.

- То значи да је Албанија држава која има територијалне претензије према другим државама и углавном је обавештајно оријентисана на територију коју планира на неки начин дугорочно да заузме. Зато највише делују у Србији и Македонији. Изучавају агентуру на тим територијама, а активности им нису само обавештајне већ и субверзивне. Сигурно да имају неке тајне базе и да се баве илегалном трговином оружјем - закључује Каран.

Агенти ШИШ у Белгији, Грчкој, на Косову, у Италији, Македонији и Србији

1. Фердинанд Нуку

2. Кујтим Прифти

3. Роберт Туци

4. Нестор Бабамето

5. Астрит Кинани

6. Невзат Шеху

7. Тонин Пренди

8. Бардок Гега

9. Хазби Брахја

Чињенице о албанској служби ШИШ

* најјача албанска обавештајна служба, директно подређена Едију Рами

* делује на исти начин као озлоглашени Сигурими у време Енвера Хоџе

* има пет организационих структура: оперативну, спољнообавештајну, контраобавештајну, сектор за борбу против организованог криминала и антитерористичку јединицу

Командна структура ШИШ у Албанији (такође открио Индипендент)

1. Мевлут Матраку, директор

2. Рефаил Мило, директор администрације

3. Керим Деде, директор безбедности

4. Агим Каралију, Тирана

5. Илир Тафа, Драч

6. Елтјон Никола, Фјер

7. В. Е., Елбасан *

8. Р. С., Саранда *

9. Астрит Алија, Дебар

10. Исмаил Салију, Валона

11. Џевдет Зеко, Ђирокастра

Веза Лебедева и Путина

* Александар Лебедев је руски олигарх, чије се богатство процењује на више од две милијарде долара

* власник листова Индипендент, Ивнинг стандард и Новаја газета

* у совјетско време радио у Лондону као дипломата, а заправо био агент КГБ, службу напустио 1991.

* дошао у сукоб с Путином после писања о љубавној вези најмоћнијег човека Русије са гимнастичарком Алином Кабајевом

* живи на релацији Британија-Америка

* западни медији спекулишу да је његов и Путинов сукоб исфингиран и да је он у ствари све време Путинов играч и да медији у власништву Лебедева објављују информације које одговарају руском председнику.

Хоће ли Русија да ратује за Косово прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Косово и Крим нису исти случај! Немојте нас провоцирати!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА