Најновије

АЛ КАИДА И ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРОНАШЛЕ НОВА РАТИШТА: Џихадисти пакују кофере, после Ирака и Сирије ево где одлазе да пуштају невину крв

Неке милитантне групе, након њиховог пораза у Сирији и Ираку, преселиле су се у Африку, где су створиле велике енклаве терористичке групе Исламска држава, Ал-Каида и Боко Харама, рекао је помоћник секретара Савета руског већа безбедности Александар Венедиктов.

Исламиста у борби (Фото: Јутјуб)

- Хајде да узмемо у обзир проблем тероризма, који је данас акутан за афричке земље. Након пораза у Сирији и Ираку, неки милитанти су на путу ка Сахелу и даље на југ. Као резултат тога, на пространим територијама се појављују бандитске енклаве под заставама Исламске државе, Ал-Каиде и Боко Харама који је положио заклетву милитантима ИД - рекао је Венедиктов.

Исламска држава је међународна терористичка организација која активно шири идеје о радикалном исламу широм света. Група је у 2014. години освојила огромне територије у Сирији и Ираку, које су касније ослобођене.

Русија је започела војну акцију против терористичких група у Сирији у септембру 2015. године, на захтев сиријског председника Башара Ал Асада. Руски председник Владимир Путин је 11. децембра 2017. наредио повлачење значајног дела руских трупа из земље, недељу дана након што је саопштио да је терористичка група Исламска држава поражена у Сирији. Међутим, руски војници остали су у руском лучком објекту у граду Тартусу и Хмејмиму, како би наставили да одржавају безбедност у земљи.

У 2016. години, Исламска држава је прогласила своје присуство у Либији. Експерти Уједињених нација проценили су да постоји између 2.000 и 3.000 бораца ИД у земљи. Либија је оптерећена конфликтом од 2011. године, када је дугогодишњи лидер Муамер Гадафи свргнут и убијен. Источним делом државе разорене ратом управља парламент, са седиштем у граду Тобруку.

Парламент подржава Либијска национална армија (ЛНА). Истовремено, Влада националног споразума (ГНА) под покровитељством УН, на челу са премијером Фајезом Сараџом, сарађује са Западом и САД и седиште јој је у Триполију. Као резултат тога, Либија је подељена у више зона којима владају исламске милиције и терористичке групе попут Исламске државе.

Безбедносна ситуација је такође погоршана у Нигерији због бројних унутрашњих сукоба и активности Боко Харама, који је повезан са терористичком групом ИД. Милитанти су убили на хиљаде људи и подстакли масовно унутрашње расељавање Нигеријаца из подручја погођених активностима групе.

Џихадисти Исламске државе још увек вешто одолевају на Еуфрату. Погледајте ОВДЕ каква је ситуација у том делу Сирије.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ирак и Сирија после пораза Исламске државе – документарац Би-би-сија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА