Најновије

ИЗРАЕЛСКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Москва дала дозволу Асаду да узврати по Израелу у случају напада на Дамаск

Израелски генерали су добили поруку од Русије, да ако израелске снаге лансирају још ракета у Сирију, да ће уз руску помоћ, Сирија лансирати пројектиле против израелских мета.

Асад са Русима (Фото: mil.ru)

Русија је поручила Израелу да има војне експерте у свакој сиријској бази и да више није прихватљиво да их Израелци нападају.

Сирија ће усвојити ново правило о вези са Израелом сада како је Русија узела јачу и јаснију позицију у конфликту између Израела и “осовине отпора.”

Дамаск ће одговорити на израелски напад. Ако уништи одређену војну мету одговориће нападом на сличан објекат у Израелу. Дамаск каже да “Сирија неће оклевати да удари израелски аеродром ако је аеродром у дамаску израелска мета. Ово ће се десити уз дозволу руске војне базе у Леванту.”

Ова сиријска политичка одлука базирана је на јасној позицији Русије у Сирији и рушењем летилице 18.септембра ове године.

Руска војска дошла је у Сирију 2015. и тада је обавестила све стране (Израел, Сирију и Иран) да нема намеру да се меша у њихов сукоб и да неће стати на пут авионима бомбардерима Тел Авива на путу за Либан или иранској војсци.

Ово обећање ће трајати ако Израел удари на иранску војску или ако Хезоблах конвоји преносе оружје у Хезоблах из Сирије у Либан, у сиријској територији. Такође Русија је обавестила Израел да неће прихвати директне нападе на своје савезнике у Сирији који су укљућени у борбу са ИД и Ал Каидом.

Израел је поштовао жељу Москве до 2018., када је почео да напада иранске и сиријске базе, а није никада напао Хезболах позиције. Израел је ово оправдавао тиме да је Иран слао дронове да облећу Израел. Тел Авив сматра да је кршење суверенитета приоритет.

Дамаск и Иран одговорили су рушењем изрелског Ф-16. Израел је напао Сирију, где је највише иранских пројектила складиштено. Иран је свако уништено складиште заменио софистицираним пројектилом, који може да удари на било који део Израела.

Руска неутралност ка Израелу постала је веома скупа. Има већи губитак од Ирана. Русија је онда у Сирију донела напредне С-300 ракете и дала сиријској војсци. С-300 представља опасност за израелске војнике само ако уђу на сиријско небо. Тел Авив је држао своје авионе подаље од Сирије од прошлог септембра, али је слао ракете великог домета.

Месецима, Владимир Путин је одбијао да прими израелског премијера Бенџамина Нетањахуа. Коначно, када је дошло до преговора, Русија је заузела јасну позицију и нема намеру да је шири нити да опрости Израелу. Русија сматра да њихова великодушност није никада препозната од стране Тел Авива.

Ове недеље, Москва је пристала да прими израелску војну делегацију под вођством генерала- мајора Ахарона Халива, пратећи израелско инсистирање да се разбије лед између две земље. Ипак, руска позиција јесте да не очекује промене у Сирији те да неће толерисати израелско бомбардовање Сирије и Ирана.

Русија је дала Сирији зелено светло да удари на Израел када год и када Тел Авив лансира авионе против Сирије, или лансира ракете преко Сирије.

Наводно Сирија сада има прецизније ракете, које је добила од Ирана. Израел пак тврди да је уништио способност сиријских ракета, укључујући и оне иранске. Дамаск наводно контролише велики број ракета.

Ново сиријско правило везе је: Израелски аеродром ће бити погођен ако Израел погоди њихов, било какав напад на складишта или команду или контролни центар резултираће нападом на сличну мету у Израелу. Делује да је ова одлука донета на највишем нивоу.

Правила се мењају а ситуација у Леванту постаје опаснија, могуће су регионалне и интернационалне конфротације. Средњи исток неће бити миран док се сиријски рат не заврши.

Путин објавио списак шпијуна у Србији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај са сиријског ратишта за јучерашњи дан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА