Најновије

Преговарачки процес ЕУ ударио у зид! Да ли Москва и Пекинг могу да укроте Шиптаре?

Апел Уједињеним нацијама да се више укључе у решавање косовског питања, који је у понедељак увече пред чланицама Савета безбедности неколико пута поновио председник Александар Вучић, могао би озбиљно да одјекне на Ист Риверу, с обзиром на то да је преговарачки процес у којем осам година посредује Европска унија ударио у зид.

Уједињене нације (Фото: УН)

Иако су се ранијих година често чули захтеви да би дијалог требало да се врати под кишобран светске организације, Брисел је сујетно наставио да самостално усмерава преговоре. Показали су се као немоћни посредници којима конци измичу из руку, без капацитета да разреше отворену опструкцију коју већ месецима спроводи албанска страна.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже  да је ово можда прави моменат да се питање КиМ врати под окриље УН:

- То би било лековито за процес дијалога и појавила би се нада да бисмо можда могли да дођемо до обострано прихватљивог решења које би уз наше јаке савезнике Русију и Кину гарантовале и САД.

Своју оцену о улози ЕУ у дијалогу Београда и Приштине изнео је у уторак и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин на свом твитер-налогу, на ком је написао да "медијаторство ЕУ храмље на обе ноге":

- Из наступа Хашима Тачија је јасно да Приштина све више болује од болести која се зове "сведозвољеност". Она је јако опасна за регион, а посебно за српско становништво на КиМ.

Некадашњи амбасадор Милован Божиновић каже да су у овом момету могући другачији модели преговарања, од овог у којем посредује ЕУ.

- Види се да ЕУ нема идеја како да дијалог успешно приведе крају, али још не жели да призна да путем којим се ишло није било могуће доћи до резултата. Сада имају разгоропађене Албанце који су своје захтеве подигли на високу летвицу, па је реално да се у дијалог укључи још неко ко има моћ да "истера" решење. Ко ће то бити, то мора бити резултат договора.

И генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић каже да с обзиром на то како ЕУ води преговарачки процес, било добро да још неко помогне да се дијалог, пре свега, настави:

- Не видим као сметњу могућност да се УН на неки начин укључе у процес, тим пре што се унутар ЕУ већ сви спремају за изборе у мају 2019. Уколико ЕУ не жели да се УН укључе, она би морала овом питању да приђе много енергичније.

Вучић добио писмо од Трампа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Србија ће увек бити уз Србе на КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА