Најновије

РУСИЈА ЋЕ 2019. ГОДИНЕ БИТИ НАЈВЕЋА НОЋНА МОРА НАТО ПАКТА! Путин дао до знања да више нема зезања са руском силом! (ВИДЕО)

Русија ће 2019. бити најјача војна сила на свету, оценио је јуче руски председник Владимир Путин. Он је истакао да Русија има модерно оружје које још нико нема, а које служи одбрани земље, одржању равнотеже у свету и глобалној безбедности. Говорећи на годишњем састанку с представницима министарства одбране, Путин је навео да јачање одбрамбених капацитета и заштита земље од спољних претњи остају главни руски циљеви и у 2019. години.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Безбедне будуће деценије

- Јачање одбрамбених способности и руске безбедности, као и изградња поуздане заштите од спољашњих претњи, остају наши приоритети и главни задаци. Наши политички и владини лидери, друштво и сви грађани перфектно разумеју витални значај тих задатака - рекао је Путин.

Он је додао да су се оружане снаге Русије током 2018. развијале на уравнотежен и планиран начин и да је нуклеарна тријада знатно ојачала.

- Све врсте и родови војске развијали су се уравнотежено и обогаћени су најсавременијим оружјем и војном технологијом, у складу са планом и новим државним програмом наоружања. Нуклеарна тријада, која игра главну улогу у одржању глобалне једнакости, очигледно је постала јача - навео је Путин.

Међутим, како је истакао, нови оружани системи, од којих ће већина бити активна наредне године, повећавају разноликост потенцијала руске армије и морнарице.

- Они ће поуздано осигурати руску безбедност наредних деценија, ојачаће равнотежу снага, а стога и стабилност у свету - подвукао је Путин.

Шеф Кремља је посебно истакао нову хиперсоничну ракету "кинжал" (бодеж) и хиперсоничну једрилицу "авангарда".

- "Кинжал" је већ испоручен руској војсци, а министар одбране Сергеј Шојгу најавио је да ће "авангарда" ући у војну службу наредне године - нагласио је руски лидер. Према његовим речима, ти нови оружани системи натераће оне који су навикли на милитаристичку и агресивну реторику да добро размисле.

- Русија ће се посебно фокусирати на то да опреми армију оружјем које је способно да ефективно избегне све противракетне системе одбране, попут "авангарде". Морамо појачати напоре како бисмо што пре могли да пређемо на то модерно оружје, које има напредне способности - рекао је Путин.

Руски председник се осврнуо и на најаву САД да ће изаћи из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), потписаног још 1987.

- У случају да Америка обори споразум, мораћемо да предузмемо додатне мере да оснажимо нашу безбедност. Русија би врло лако могла да направи пројектиле кратког и средњег домета који се лансирају са земље, а који су споразумом ИНФ забрањени - упозорио је Путин.

САД не теже миру

Како је оценио, потенцијално повлачење Вашингтона из споразума са Русијом даће замаха трци у наоружању, а на такав потез се не може гледати као на тежњу ка миру.

- Повлачењу САД из споразума ИНФ буди озбиљну забринутост. Тај корак би могао да има негативне последице и приметно ће ослабити регионалну и глобалну безбедност. У перспективи, то заправо може да значи деградацију, па чак и уништење целе архитектуре контроле наоружања и неширења оружја за масовну деструкцију - истакао је руски председник.

Путин је, ипак, рекао да ништа не спречава разматрање модернизације споразума ИНФ са другим државама или рад на новом споразуму о оружју у тој сфери.

- Заиста, постоје одређени проблеми у вези са тим споразумом. И друге земље које поседују пројектиле кратког или средњег домета не учествују у њему. Али ништа не спречава покретање преговора о њиховом приступању постојећем споразуму или покретање дискусије о параметрима неког новог споразума - закључио је Путин.

Ново руско оружје од којег стрепе и НАТО и САД! Једрилица "авангарда"

Русија је развила глајдинг (плутајућу) бојеву главу бржу од звука, названу "авангарда". Она може да достигне брзину од 20 махова, односно 24.696 километара на час (брзина звука је 1.234,8 километара на час). Има велике маневарске способности које је чине имуном на све противракетно оружје које данас постоји. Та бојева глава је тестирана и ушла је у серијску производњу.

Хиперсонична ракета "кинжал"

Још једно од напредног оружја које Русија има јесте хиперсонични ракетни систем. Он је тестиран, а од 1. децембра 2017. пилот-модел је постављен у јужној Русији. Ракета се лансира из авиона и достиже брзину од 10 махова, односно 12.348 километара на час (брзина звука је 1.234,8 километара на час), док маневрише да би пробила противваздушну одбрану. То оружје названо је "кинжал" (бодеж) и може да носи нуклеарну бојеву главу.

Подводни стелт дрон

Русија је произвела подводни дрон огромне издржљивости са стелт технологијом и нуклеарним реактором, који је мањи и моћнији него код ранијих модела. Дрон може да се супротстави носачима авиона и њиховим борбеним групама, као и да напада обалску одбрану, а невидљив је на системима непријатеља.

Ласерско оружје

Русија је 1. децембра увела у употребу ласерско оружје названо "александар пересвет", по средњовековном монаху ратнику. У питању је оружје које може да уништи мету, попут дронова, летелица и пројектила, у делићу секунде.

Интерконтинентална балистичка ракета "сармат"

Русија је завршила тестирање новог ракетног система са тешком интерконтиненталном балистичком ракетом "сармат", која може да досегне било коју тачку на планети. Конструктори су стручњаци министарства одбране заједно са организацијама аерокосмичке индустрије. Ракета "сармат" је тешка чак 200 тона. Има кратку активну фазу летења, што компликује њено пресретање антиракетним системима. Ту ракету је могуће опремити нуклеарним бојевим главама, укључујући и оне хиперсоничне.

Нова крстарећа ракета

Нова крстарећа ракета може да погоди било коју тачку на планети и заобиђе антиракетне системе. Како би летела непримећено, ракета може да мења путању и висину, тако да може да лети и међу планинама у кланцима, кањонима... Планирано је да 2019. уђе у употребу.

Погледајте ОВДЕ шта кажу Руси поводом најављеног повлачења америчких снага из Сирије.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска војска је ноћна мора за НАТО, погледајте и зашто

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА