Најновије

ТАЧИ ЖЕШЋЕ ПОНИЖЕН: Немачки новинар без длаке на језику! Војска "Косова" је смејурија у односу на српску војску!

Након што су се Вучић и Тачи на хитној седници СБ отворено сукобили, у односима Приштине и Београда у догледној будућности радиће се само на ограничењу штете, преносе немачки медији.

"Војска Косова" (Фото: Јутјуб)

- Многи су летос помислили да су председници Косова и Србије на курсу приближавања. Али данас то звучи као бајка из давних времена - пише Михаел Мартенс за “Франкфуртер алгемајне цајтунг” под насловом “Битка за Косово поље”, преноси “Дојче веле”.

- Савет безбедности позабавио се одлуком парламента у Приштини од претходне недеље. Присутни посланици су једногласно - додуше парламентарци српске мањине нису учествовали у заседању - одлучили да се формира косовска армија. Москва и Београд снажно су протестовали, а чак је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио да за то није време. Сједињене Државе су пак као најважнија сила заштитница Косова, изричито подржале ту иницијативу.

У тексту се напомиње да је Тачи у Њујорку рекао да косовска армија “никада неће бити опасност у региону”, што су подржали Американци, док је Вучић с друге стране изјавио да је веома забринут због будућности Срба, Србије и Западног Балкана, на шта је руски амбасадор при УН додао да ситуација “сваког часа може да експлодира”.

- Но, величина планиране армије која би требало да се формира у наредних десет година, а према тренутном стању не поседује ни авијацију, ни тенкове, за Србију не представља опасност. Јер 5.000 косовских војника није ни десетина у односу на српску армију.

- Док Вучић с једне стране признаје да је Косово за Србију изгубљено и Београд инсистира на суверенитету над Косовим пољем, што је чиста фантазија, Влада Србије с друге стране систематски покушава да спречи консолидацију косовске државе. Министарство спољних послова инвестира огроман новац и ресурсе како би покушало да убеди државе које су већ признале Косово као независну државу, да ту своју одлуку повуку или пак покушава да спречи нова признања. Наиме, као велики успех, српска влада је недавно славила то што јој је пошло за руком да спречи да Косово буде примљено у Унеско и у Интерпол.

- Спор око питања да ли треба да се формира косовска армија, стар је колико и сама држава Косово. Можда још старији - пише франкфуртски лист и помиње Ахтисаријев план који се, када је формирање безбедносних трупа у питању, “може различито тумачити”.

- Независност се може одржати само ако се наоружамо – тако то тумаче косовски Албанци. У томе их од почетка подржава Вашингтон - пише Михаел Мартенс и закључује: “Након што су се Александар Вучић и Хашим Тачи на хитној седници Савета безбедности отворено сукобили, у односима Приштине и Београда у догледној будућности радиће се само на ограничењу штете.

Харадинај изјавио да нема решења косовског проблема без учешћа САД. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Такозвана војска Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА