Најновије

ПУТИН О ГЛОБАЛНОЈ КАТАСТРОФИ: Америка се повлачи из споразума, страхујем од нуклеарног рата! (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин рекао је на данашњој великој конференцији за новинаре да нуклеарни рат може довести до уништења цивилизације па чак и планете.

Владимир Путин Фото: Јутјуб)

Ми видимо распад међународног система обуздавања наоружања, додао је он и подсетио на излазак САД из договора о споразума ИНФ.

Након тога Москва је морала да модернизује своје оружје.

- На крају, Русија је добила предност, али се ради на очувању паритета - нагласио је шеф руске државе.

Сада САД излазе из Споразума о ракетама малог и средњег домета.

Постоји тенденција снижавања прага нуклеарног оружја, упозорио је Путин. На Западу је присутна идеја коришћења нуклеарног оружја са малим пуњењем. Примена таквог наоружања може довести до глобалне катастрофе, додао је.

- Неки аналитичари предлажу да се користе балистичке ракете без нуклеарног пуњења, али немогуће је утврдити има ли тог пуњења или не. Зато ће на њихово лансирање уследити одговор. Не сме се доћи до тога - рекао је он.

Он је навео као пример ситуацију у којој нека нуклеарна подморница испали балистичку ракету.

- Нуклеарна подморница је лансирала балистичку ракету из океана. Ко зна да ли је она нуклеарна или ненуклеарна! Иди тамо види! То је опасна ствар! - каже Путин.

"Украјинска провокација"

Путин је споменуо и инцидент у Црном мору, рекавши да се ради о провокацији Украјине и да је њен циљ био утицање на рејтинг председника Украјине пред изборе.

- Провокација је увек лоша и има за циљ заоштравање ситуације. Јасно је да су код њих избори. Треба повец́ати рејтинг актуелне власти. Ти је на штету интереса народа. Рејтинг господина Порошенка је порастао: са петог се подигао на друго место. Он је свој задатак испунио за рачун интереса земље - додао је Путин.

"Брину нас амерички противракетни системи у Јапану"

- Амерички противракетни систем ради синхронизовано са офанзиним комплексима. Москва нема никакве илузије тим поводом - рекао је Путин.

На Окинави одавно постоји америчка база, подсетио је руски председник.

- О каквом суверенитету Јапана може бити говора ако се узме у обзир одлука о инсталирању базе у Окинави, против које је и сам гувернер те провинције? Сви су против, али то се дешава - рекао је Путин.

Он је на почетку говорио о економској ситуацији у земљи.

Конференција је почела у 10.00 часова по средњоевропском времену, а реч је о 14. догађају у овом формату за који влада велико интересовање.

Акредитовани су новинари из федералних, регионалних и страних медија. Конференција се одржава у вишефункционалном Светском трговинском центру.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је јуче за НТВ да се Путин три дана припремао за ову конференцију, али да она не утиче на председникове свакодневне обавезе.

Он је додао да је циљ конференције да се искористи максимално присуство медија како би до људи дошао став руског председника и његова оцена ситуација са којима се Русија суочава.

Повод за прву Путинову конференцију, 2001. године, био је велики број захтева за интервју са руским председником, преноси ТАСС.

Најкраћа конференција била је 2001. године и трајала је један час и 35 минута, а најдужа је одржана 2008. године - четири часа и 40 минута.

На првој великој конференцији, 2001. године, било је акредитовано око 500 новинара, а 2017. године 1.640, што је био рекордан број.

Прве конференције одржаване су у Кремљу, а касније су због већег броја места пребачене у Светски трговински центар у Москви.

Прочитајте ОВДЕ какав то одговор спрема Русија.

Извор: Срна/rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА