Најновије

Коме треба рат на границама Русије?

Војска Доњецке Народне Републике је у стању пуне бобрбене готовости. Сви стручњаци једногласно говоре о томе да Порошенко стварно припрема велику провокацију у правцу Мариупоља.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Пише: Генадиј Дубовој

“Порошенкове шансе да поново буде изабран за председника су, практично нула, па он сада некако хоће да подигне рејтинг и мисли да му је потребан рат у коме ће победити. Ако му успе да дође до руске границе из правца Мариупоља, за њега ће то бити победа и образложење његовог неславног управљања Украјином у протекле четири године "

Да се разумемо.

1. Порошенко јесте подлац, али очигледно није идиот. Штавише, ни његови надређени нису  идиоти. Неговог победничког рата неће бити - наши борци су спремни да боре до смрти, а у случају таквом наређења, могу прећи и у контра-офанзиву и  све ће се завршити потпуним поразом Оружаних снага Украјине -  таквим поразом, да ће Иловајскији котао изгледати као играње у песку. Долазити до руске границе у потрази за спасом не може нико осим остатака копнених снага ОСУ. Вреди подсетити се и директног и недвосмисленог упозорења Владимира Путина свима онима који би да подстичу на велики рат: "Ово може довести до последица по  украјинску државност у целини ..."

2. Са политичке тачке гледишта, следећи пораз ОСУ неће довести до побољшавања Порошенковог рејтинга, већ до потпуног поништавања и губитка и ово мало остатака политичких шанситренутког кијевског режима. Све ово се разуме, како у Украјини, тако и ван ње. Пре свих, ово разумеју припадници украјинске војске, како показују пресретнуте комуникације, који не желе да се претворе у хумус због нечије политичке амбиције. И што је најважније, велики рат са непредвидивим последицама, само зара задржавања на власти тренутних владара Украјине, апсолутно није потребан водећим земљама Европске уније.

3. И, шта се онда стварно догађа? Шта је довело до инцидента у Керчком пролазу, до тога да украјинска елита уведе ванредно стање и, до појачавања насиља на јужној граници Доњецке републике? Који је сада главни разлог за притисак на Русију?

Ускоро истиче и уговор  транзиту гаса Европљанима, преко Украјине. Рута гасног транзита кроз Украјину је, у ствари, већ у власништву представника америчке елите у Украјини – који су више него заинтересовани да профитирају од постојеће гасне руте и на сваки начин се супротстављају гасним пројектима Русије, којима би се, и новим гасним рутама, заобишла Украјина. Са једне стране је течни амерички гас, са друге стране контрола над украјинском гасном рутом – и то би била савршена клешта да се Европа вечито држи у зависности од Сједињених држава. А, распламсавање рата у непосредној близини граница Руске Федерације - само један од начина да се од Русије добије уступак у спору о количини снабдевања и степену контроле европског тржишта гаса.

Трамп, Путин и Си седају за преговарачки сто! СБ УН доноси нову Резолуцију 1244?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: geopolitica.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Specnaz - Руска војска је физички најспремнија на свету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА