Најновије

ЗАХАРОВА О ЈУГОСЛАВИЈИ: Осиромашени уранијум - нехумани НАТО експеримент

Бомбардовање Југославије муницијом са осиромашеним уранијумом током деведесетих година био је нехумани експеримент НАТО земаља, који је на живим људима показао праве последице примене овакве муниције, рекла је у ауторском чланку за "Комсомољску правду" портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 
МЗ (Фото: Јутјуб)

МЗ (Фото: Јутјуб)

Она је подсетила да је у периоду од 2015. до 2017. године скупштина Италије објавила документ од 252 стране, у којем се објашњава колико је коришћење осиромашеног уранијума опасно и са каквим су се све последицама суочили они италијански војници који су деведесетих година примењивали то оружје. 

У оним местима, на којима је била искоришћена муниција са осиромашеним уранијумом, број онколошких болесника порастао је више пута, а сваки двадесети италијански војник, који је имао директан контакт са поменутом муницијом, умирао је од рака у тешком стању, рекла је Захарова.

Подсетивши на страдање којем је било изложено становништво бивше Југославије, портпаролка се затим осврнула на актуелни војни конфликт у Украјини и упозорила да сада таква иста претња стоји и над Украјином. 

"Нажалост, та претња на коју је Русија више пута упозоравала украјинско становништво сада се реализује и на украјинској територији. Због радиоактивне и високотоксичне америчке и британске муниције са осиромашеним уранијумом Украјина се претвара у земљу која неће бити погодна за живот".

Као пример, Захарова је навела Хмељницку област, која се налази на западу Украјине, недалеко од границе са Пољском, за коју се зна да је у њој Украјина имала складиште касетне муниције. У тој области, након што је у мају дошло до детонације складишта, примећен је вишеструки пораст радиоактивности. То је највероватније и разлог због којег је повећана радиоактивност била примећена и у појединим западним деловима Пољске, објаснила је она.

"По свему судећи, сво тло, сва земља која се налазила испод облака који се уздигао изнад (детонираног) складишта, као и земља у његовој близини, већ је контаминирана радионуклидима", упозорила је Захарова.

За опоравак овог земљишта, према њеним речима, биће потребан дуг период и велика свота новца. 

Због тога, како је рекла, "Украјинци треба да схвате да им Британци испоручују прави отров", гарантујући им фактички канцерогене туморе, због чега Украјинци морају да захтевају да се муниција са осиромашеним уранијумом што пре изнесе из њихове земље.

 

Прочитајте ОВДЕ о псовкама Владе Георгиева аналитичару Крстићу

Извор: Раша Тудеј

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА