Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Кога жуља Северни ток 2?

Руски гас стиже у Европу бројним гасоводима. Али ниједан није тако споран као Северни ток 2.

Владимир Путин (Фото: Ria)

Још један гасовод који директно повезује Русију и Немачку предмет је спорова. Зашто? Ево одговора на најважнија питања.

Шта је у ствари Северни ток 2?

То је гасовод који још није довршен, а којим би гас из Русије требало да се транспортује директно на север Немачке. Цеви ће се налазити испод Балтичког мора, а већим делом би биле паралелне с већ постојећим Северним током 1. Пројект је још у изградњи, до сада је положена четвртина од укупно 1.200 километара вода.

Кроз Северни ток 2 би се од наредне године требало испоручивати до 55 милијарди кубних метара гаса годишње, једнако као и кроз први северни ток. Према мишљењу њемачке владе, то ће побољшати сигурност опскрбе Европе. Део гаса ће се из Немачке испоручивати другим европским државама.

Ко стоји иза пројекта?

Компанија се зове Норд Стреам 2 АГ. Она је у стопостотном власништву руског Газпрома. У финансирању ове инвестиције од 9,5 милијарди евра учествује пет западноевропских фирми: ЕНГИЕ, ОМВ, Шел, Јунипер и Винтершел. Председник Одбора акционара фирме Норд Стреам 2 је бивши немачки канцелар Герхард Шредер, дугогодишњи пријатељ руског председника Владимира Путина.

Да ли је гасовод неопходан за енергетску сигурност Немачке?

Није неопходан, али у великој мери доприноси тој сигурности. Планираних 55 милијарди кубних метара гаса годишње одговара годишњој производњи Холандије, по количини трећем испоручиоцу гаса Немачкој. Но Холанђани ће ускоро престати с испорукама, будући да је тамошња влада одлучила да до 2022. знатно смањити експлоатацију гаса, а да је до 2030. потпуно обуставити. И Норвешка, други највећи немачки испоручилац, убудуће ће извозити мање гаса.

Повећава ли овај пројект зависност од Русије?

То је извесно. Русија већ сада покрива 40 одсто потреба Немачке за земним гасом. А та је тенденција у порасту. То са сумњом посматрају пре свега САД, под мотом да енергетска зависност води политичкој зависности. То Вашингтон неуморно понавља и прети санкцијама.

Герхард Шредер је недавно одбацио аргументе Американаца као „егоистичне“ и рекао да САД само желе да на европско тржиште пласирају свој течни гас (ЛНГ) добијен спорном методом фракинга. У Европи постоји довољно капацитета за складиштење ЛНГ. Но амерички гас би, у првом реду због транспорта бродовима преко Атлантског океана, био знатно скупљи него руски.

Ко још има замерке на Северни ток 2?

Попис противника немачко-руског пројекта је све дужи. Гасовод је трн у оку пре свега Украјини, Пољској и балтичким земљама. Оне сматрају да економско јачање Русије само повећава снагу „агресора с Истока“ и награђује његову досадашњу милитаристичку политику. Украјину и Пољску додатно љути то што због гасовода на морском дну остају без милијардске зараде од транзита. Иако, кроз обе земље још увек пролазе гасоводи који доносе приходе.

Европска унија је такође критична према Северном току 2. Још 2015. – дакле након руске анексије Крима – у Бриселу је договорено да ће се радити на смањењу зависности од руског енергента. Немачка влада понављати да су енергетске везе с Москвом „стабилизирајући политички елемент“ – чињеница је да је Немачка по том питању све изолованија међу партнерима.

Има ли критика и у самој Немачкој?

Да. Савезни министар привреде Петер Алтмајер (ЦДУ) се залаже за овај пројект. Али истовремено увек мора да наглашава да ће постојећи гасовод кроз Украјину и даље остати у употреби. Јер, осим политичара из странке Зелених, од овог се пројекта дистанцирају и појединци из владајућих Демохришћана и Социјалдемоката, и то из спољнополитичких разлога.

Међу критичарима је и нова председница ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер. Она сматра да би, додуше, „превише радикално“ било сада одустати од пројекта, али да се и те како може утицати на то „колико ће гаса пролазити кроз вод“. Стручњак СПД за спољну политику Нилс Шмид каже: „Прекасно смо реаговали на критику.“ Тачно. Сада је стварно прекасно да би се зауставио пројект вредан милијарде евра.

Прочитајте ОВДЕ какав се то фијаско догодио у Хрватској?

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изручење Милошевића за "Северни ток"? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА