Најновије

Генетика је доказала генетску сличност свих народа на Балкану: Досељавања на Балкан није било

Развој генетике је у последњој деценији сасвим променио гледиште на историју народа Европе, при чему су многи били веома изненађени са њеним налазима. Та изненађења су толико велика да више не могу да се игноришу, па је дошло време да се пишу нови уџбеници, не само историје већ и праисторије Европе. O oвој теми говори и књига "Генетика старе и нове Европе" аутора Јована Д. Марјановића.

Насловна страна (Фото: Промо)

Аутор је успео да склопи мозаик о пореклу свих народа југоисточне Европе и реши сукоб аутохтоне и досељеничке школе о питању порекла српског народа. Показало се да истина није црно-бела већ шарена, али ипак ближа аутохтоној школи о пореклу народа југоисточне Европе. Генетика је доказала генетску сличност свих народа на Балкану. Да је на том простору било масовног досељавања Словена, Бугара и Мађара тада генетска сличност народа југоисточне Европе не би била могућа.
 
Аутор је посебно обрадио проблем са индоевропским народима и њиховим пореклом. Генетика је открила да северни народи у Индији имају исту главну хаплогрупу као Словени и Персијанци. Тиме су Словени постали веза између Европе и Индије, а не Германи, како се раније мислило.

 
Дат је преглед популарних теорија као и генетски налази Анатолија Кљосова, његова виђења о пореклу тих народа и његове критике постојећих теорија. Иако се аутор слаже са већим делом његових открића, дао је и критику појединих мишљења Кљосова. Аутор, наиме, не подржава Кљосовљево виђење о пореклу индоевропског језика као ни његову критику Теорије палеолитског континуитета Мариа Алинеиа.
 
Ова књига обрађује многе теме, почев од генетике и генеалогије па до порекла раса и хронологије праисторијских доба. Књига такође обрађује митско доба старе Грчке, Македоније и Рима и пружа доказ о генетском пореклу тих народа. Анализиране су и популарне теме, као контакти Минојске цивилизације са Северном Америком и проблем са локацијом Хомерове Троје, јер позиција Шлиманове Троје ни мало не одговара Хомеровом опису околине тог града. Такође је дат и кратак преглед историје античких народа на Балкану, као и Келта и Германа и Словена који су својим сеобама утицали на генетику југоисточне Европе.

Да ли су Аргонаути пловили дунавом сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Горан Шарић о историји Балкана.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА