Најновије

ОВАКО ИЗГЛЕДА ПЛАН ПУТИНОВЕ ПОСЕТЕ БЕОГРАДУ: Ево где ће га Вучић водити и шта ће добити од шефа Кремља!

Председник Русије Владимир Путин током посете Србији 17. јануара са својим српским колегом Александром Вучићем посетиће Храм Светог Саве на Врачару, сазнају "Новости". За украшавање највећег православног храма на Балкану Русија је нашој земљи већ поклонила више од десет милиона евра, а двојица лидера договориће наставак руске помоћи за потпуно окончање радова у Храму током 2019.

Вучић и Путин (Фото: predsednik.rs)

Путин је, подсетимо, већ био у овој светињи 2011, када му је патријарх Иринеј уручио Орден Светог Саве првог степена, највише одликовање СПЦ. Он је тада обећао конкретну помоћ за завршетак врачарског храма, који би требало да симболизује блискост двају народа. Први корак направила је руска компанија "Гаспромњефт", захваљујући којој је постављен мозаик испод главне куполе Храма.

План посете руског званичника кабинету двојица председника још кроје, а према нашим информацијама, постоји могућност да Путин посети и једно место изван Београда.

Први човек Русије припрема најмање 20 стратешких споразума са нашом државом, вредних неколико стотина милиона евра који се односе на улагања у инфраструктуру, енергетски сектор, пољопривреду, одбрамбени систем, образовање и туризам. Међу њима требало би да се нађу уговори о изградњи железничких коридора, прикључење Србије на гасовод "Турски ток", испорука тенкова Т-72 и противваздушних ракета, извоз српских прехрамбених прозвода у Русију...

Неизбежна тема разговора двојице лидера биће перспектива дијалога са Приштином и разматрање могућности да се он оконча компромисним решењем.

Уочи надолазећих празника, Путин је Вучићу послао новогодишњу и божићну честитку коју је у среду српском председнику уручио руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

"Односи Русије и Србије динамично се развијају у духу стратешког партнерства. Убеђен сам да ће наш предстојећи сусрет у Београду допринети даљем јачању обострано корисне билатералне сарадње у најразличитијим областима. Желим срећу, здравље и успех Вама, Вашој родбини и најближима, а братском српском народу - благостање и просперитет", навео је Путин у честитки.

Чепурин је уручио Вучићу и празничну честитку руског премијера Дмитрија Медведева, који констатује да су се у 2018. руско-српски односи, засновани на чврстим традицијама пријатељства, динамично развијали у широком спектру и да је настављена реализација великих заједничких пројеката, уз ширење културних и хуманитарних веза.

"Убеђен сам да ће долазећа 2019. донети нове могућности за јачање практичне сарадње између Русије и Србије. То у потпуности одговара интересима наших земаља. Желим Вам, поштовани господине председниче, здравље и успех, а свим грађанима Србије - мир и просперитет", каже се у честитки премијера Медведева.

Вучић и Чепурин констатовали су да се успешно завршавају припреме за званичну посету председника Путина Београду, која ће, како је речено, бити потврда пријатељства двеју земаља и братства српског и руског народа. Шеф наше државе је рекао и да је та посета велика част за Србију.

Ново рухо за јубилеј СПЦ

Унутрашње уређење храма на Врачару, према оквирном плану који би требало да потврде и председници Путин и Вучић, требало би да буде потпуно завршено до краја следеће године. Средином 2019. биће завршена олтарска апсида, подови и поједине целине. У овом стању Храм Светог Саве дочекаће обележавање 800. годишњице самосталности Српске цркве. Радови ће одмах затим бити настављени, како би заветна црква српског народа већ почетком 2020. засијала пуним сјајем.

Орден

Током боравка у Београду, како се очекује, Путин би требало да уручи Вучићу Орден Светог Александра Невског, знамење које се први пут после 100 година додељује једном српском државнику. 

Последњи који је добио то одличје био је некадашњи српски и југословенски премијер Никола Пашић.

Асад и Путин послали трупе на запад Манбиџа, Французи и Американци беже. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Путин је ту за Србију кад год је потребно

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА