Најновије

ЗАОКРЕТ У СИРИЈИ ИМА ЛОГИКУ: Помпео-Болтон политика смета Трампу! Ево због чега...

Крило Помпео- Болтон администрације желело је да остане у Сирији заувек. Ово би било управо супротно зашто је Трамп изабран за предсеника.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Овог пута је стварно. Није потпуно немогуће да ће се Трамп обрнути касније опет, или квалификовати повлачење на неки други начин, али сада је јасно да је заиста наредио Пентагону да повуче све трупе из Сирије. Ово је увек био његов инстинкт и склоност, али сада га сви империјски јастребови убеђују да задржи војнике тамо:

“Знамо да су Трампови инсинткти да одемо из Сирије”, Тамара Вајтс, биша званичница Стејт департмента за Средњи исток. “Јасно му је речено да ‘ИД није још побеђен и да можемо да користимо присуство трупа да се боримо против Ирана’. Убедили су га, а онда у једном тренутку… одлучио је да је доста.

Зашто је овај пут другачије? Ево одговора:

Неке струје и биши САД званичници сматрају да су видели надмоћ администрације Ирана, и зато се нису слагали са тим да САД снаге треба да оду из Сирије.

“Људи који раде за Болтона, Рејбурна и сада Џефрија погоршавају ствари додавајући немогуће циљеве у Сирији и који сугеришу да морамо дефинитивно да останемо”, рекао је САД званичник. Трампови агрументи немају везе с реалистичним циљевима наше војске. 

“Други велики губитник САД политике је Помпео-Болтон иранска политика ‘максималног притиска’”, додао је он.

Трамп се коначно заситио људи као што су Болтон и Помпео и њима сличних те је одлучио да повуче снаге из Сирије. А зашто? Да је остао, ово би мало наштетило Иран, а у међувремену Трамп би издао предизборно  обећање. Бог зна да их је много прекршио, али у поређењу с конвенцијалним политичарем, Трамп делује као особа која је мало мање сагласна да то уради.

САД званучници и експерти за Сирију који су се консултовали  са САД администрацијом кажу да верују да је Трампова одлука стварна и да неће променити мишљење, без обзира на притисак бирократије.

“Овог пута је стварно и катастрофално”, каже САД званичник. “Председник је завршио и каже да одлазимо”.

Трампова одлука да се повуче из САД дошла је када је разговарао телефоном с туским председником Ердоганом где је Ердоган рекао да турске восјке треба да заврше с остатком ИД и теротистичких група, кажу стручњаци.

Секретар одбране Џејмс Матис, секретар државе Мајк Помпео и национални саветник за безбедност Џон Болтон састали су се у понедељак када је Трамп рекао своју формалну одлуку. Многи САД званичници бунили су се због повлачења и рекли су да су одустали од покушаја да му промене мишљење.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да је причао с Трампом и Помпеом.

“Нетањаху је рекао да су га обојица уверили да САД и даље има начина да утиче на ситуацију у Сирији и без војних сила тамо.”

“Ово је одлука САД и видећемо како утиче на нас. У сваком случају осигураћемо безбедност Сирије и бранићемо се.”

Европски званичници чије су трупе углавном служиле САД анти ИД коалицији у Сирији, сугеришу да су изненађени одлуком.

Хришћани источно од Еуфрата писали писмо Трампу, јер ускоро крећу хорде зла! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај са сиријског ратишта за јучерашњи дан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА