Најновије

КИМ СЕ ШЛИХТА ТРАМПУ: Послао му помирљиво писмо баш кад су стали преговори о нуклерном програму

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун послао је америчком председнику Доналду Трампу "помирљиву поруку" у тренутку кад сустали преговори о нуклеарном програму те земље, објавио је у понедељак јужнокорејски лист Цосун Илбо.

Ким и Трамп (Фото: Јутјуб)

Кимова порука у облику писма предата је у петак, наводи лист позивајући се на неименоване дипломатске изворе. У извештају се не наводе детаљи поруке али пише како се односи на преговоре две земље и помирљивога је тона.

У недељу уред јужнокорејског председника Мун Џае Ина објавио је да је Ким послао писмо јужнокорејском колеги у којем поручује да жели више међукорејских самита у следећој години како би се постигло нуклеарно разоружање полуострва.

Ни америчко министарство спољних послова ни америчка амбасада у Сеулу нису имали коментара на извештаје о Кимовој поруци Трампу. Мунова канцеларија није желела да потврди писање листа.

- Постоји канал за дијалог Северне Кореје и САД-а којим активно комуницирају, али не знам је ли то имало форму писма или нечега другог - казао је портпарол Муна у понедељак на конференцији за новинаре, пише Јутарњи лист.

На самиту са Трампом у јуну Ким се обвезао на напоре према денуклеаризацији. Али, обе стране имале су тешкоћа у остварењу тога а тек требају да се договоре и нови термин састанка америчког државног секретара Мајка Помпеа и вишег севернокорејског службеника Ким Јонг Чола након изненадног отказивања сусрета у новембру.

Државни медији у Пјонгјангу одају признање Трампу за његову спремност да настави дијалог, али напали су Стејт департмент због јачања санкција.

Застали преговори имали су утицаја и на међукорејске односе и Ким није посетио Сеул ове године као што је било договорено на самиту две Кореје у септембру у Пјонгјангу.

Цхосун Илбо пише да је Ким у писму Муну поручио да би дошао у Сеул у блиској будућности након новогодишњег обраћања нацији у уторак.

Кимово новогодишње обраћање пружа ретку прилику за јавни наступ младог вође и пажљиво га прате суседне државе јер открива смернице његове унутрашње и спољне политике.

Према Муновов портпаролу, Ким је у писму јужнокорејском председнику казао како жали што није дошло до његове планиране посете Сеулу изражавајући "чврсту одлучност" да до њега дође.

Прочитајте ОВДЕ зашто је САД у великом страху.

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А пре шест месеци…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА