Најновије

ДА ЛИ ИЗБЕГАВАТЕ СЕКС? То јесте нормално, али можда ипак имате разлог да се забринете!

Секс утиче на многе аспекте нашег живота, без обзира на то јесмо ли сексуално активни или нисмо. Он је једна од основних биолошких потреба, те на неки начин одређује наш однос с особама у нашој друштвеној средини.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Ипак, милиони људи и даље проводе велики део своје старије доби избегавајући секс. Разлог томе може бити емоционални стрес, срам или низак ниво самопоуздања - и за особу која одбија интимну активност и за партнера који се осећа одбијено.  

Модерно друштво често се фокусира на секс, а врло мало нас се бави питањем избегавања сексуалних односа. Шервин Асари са Универзитета у Мичигену у центар свог интереса ставља људско понашање на које неминовно утиче повезаност између секса и мушког и женског пола. Његова досадашња сазнања потврђују да избегавање интимности утиче на неколико аспеката нашег живота.  

Јесмо ли срећнији ако имамо више секса?  

Постоје студије које су показале да су људи који често упражњавају секс срећнији, имају више самопоуздања и задовољнији су квалитетом свог живота. Супротно томе, они који нису сексуално активни, чешће показују знакове депресије, стреса и проблема у вези.  

У једном истраживању доказано је и да 19% одраслих особа избегава сексуалне односе. Наравно, све зависи од пола и брачног статуса, али занимљиво је да већина испитаних неожењених мушкараца не може да издржи превише времена без интимности.  

Показало се и да жене чешће избегавају секс од мушкараца, а њих 40% ће то засигурно направити барем једном током живота, најчешће због бола који осећају приликом пенетрације или ниског либида.  

Разлике у половима почињу да се осећају врло рано, што се види код адолесценткиња које избегавају секс у већој мери од адолесцената. Осим њих, секс избегавају жене које су претрпеле неку врсту сексуалног злостављања, труднице или жене које су доживеле побачај.  

Код мушкараца, највећи проблем је еректилна дисфункција, мањак прилика или неко здравствено стање које им онемогућава интимност.  

Друштвени и емоционални фактори  

И код мушкараца и код жена, усамљеност контролише време проведено у друштву, а тиме и прилике за интеракцију и потенцијално развијање интимности. Усамљеност понекад доводи до замене праве сексуалне активности употребом порнографије, која током дуготрајнијег раздобља уживања почиње негативно да утиче на сексуалну изведбу.  

Многи људи избегавају секс због осећаја срама и кривице пред тиме да су "престари" за секс или неког другог општеприхваћеног и потпуно погрешног друштвеног мишљења.  

Као и код сваког проблема, лек не треба да се тражи само на једном месту. Осим медицинске помоћи, која је понекад неизбежна (без обзира да ли тражимо савет или терапију), потребно је више комуникације с партнером и самосталног истраживања с наше стране. Решење се често налази у промени нашег гледишта.  

Исповест проститутки прочитајте  ОВДЕ.

Извор: Metro-portal.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико треба да траје идеалан секс ?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА