Најновије

АСАНЖ НАПУШТА АМБАСАДУ ЕКВАДОРА У ЛОНДОНУ?! Оснивач Викиликса је у животној опасности?! (ВИДЕО)

Председник Еквадора раније је позвао оснивача Викиликса да се одрекне свог азила у амбасади Еквадора у Великој Британији, али је нагласио да то треба да се деси тек након што британске власти дају гаранције да Асанж неће бити изручен САД.

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

Еквадорски председник Лењин Морено позвао је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа да напусти амбасаду Еквадора у Лондону, где се годинама крије, тврдећи да му екстрадиција у САД више не прети, јер је Велика Британија пружила писмену гаранцију за то.

- Пут је јасан за господина Асанжа, а то је да донесе одлуку да напусти амбасаду - рекао је он током радио интервјуа 6. децембра.

Председник Еквадора није прецизирао да ли он планира да примора Асанжа да напусти амбасаду, али је рекао да његов правни тим разматра опције за свој следећи корак. Морено је раније покренуо питање дуготрајног боравка Асанжа у амбасади и размотрио је његов одлазак у блиској будућности. Истовремено, он је затражио уверавања британских власти да оснивач Викиликса неће бити изручен САД након што напусти амбасаду Еквадора.

Асанж борави у амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године. Он је ухапшен у Британији због наводних сексуалних преступа у Шведској, али је пуштен уз кауцију. Касније је Асанж повредио услове за плаћање кауције тако што је затражио азил у амбасади Еквадора, јер се плашио да ће га ухапсити британска полиција и изручити САД због цурења поверљивих информација, које су објављене на његовој интернет страници.

Оснивач Викиликса је био ограничен у смислу личних посета и приступа интернету у 2018. години због наводног кршења његовог услова за азил. Након поновљених захтева његових присталица и адвоката, његов приступ интернету је делимично дозвољен.

Погледајте ОВДЕ како страни добровољци испитују џихадисте Исламске државе. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Притисак на Еквадор је огроман

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА