Најновије

БЕЗБЕДНОСНИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Мандат Кфора обезвређује одлуку о формирању косовске војске

Војска Косова ће бити формирана 14. децембра и биће то пре свега, порука Београду да је Приштина спремна и оружјем да штити границе Косова ,наводе саговорници Танјуга, али напомињу да не треба очекивати да ће она одмах после формирања повући неке озбиљније потезе.

КФОР (Фот: Flickr)

"Њихове амбиције према северу Косова су јасно омеђене улогом КФОР, јер шта год Албанци одлучили у свом парламенту, КФОР је тај који, према закону о КБС који је на снази, каже:'Не можете изаћи из касарне', објашњава за Танјуг војни аналитичар Александар Радић.

Тако, каже он, не постоји директна безбедносна претња од формирања војске као такве, али порука коју Приштина шаље је - да они имају намеру да кроз све што им стоји на располагању, од пропаганде, па ако затреба и војске, бране интегритет Косова онаквог каквог они виде, подсећа Радић.

Он међутим, скреће пажњу да је, мандат КФОР, једини реалан сценарио у којем може да се обезвреди стварна вредност изгласавања пакета закона о формирању војске у парламенту у Приштини.

Радић истовремено каже да је јасно да постоје неке линије у америчкој дипломатији које су дале зелено светло за изгласавање закона о формирању војске Косова

„Ако амерички амбасадор у Приштини каже да је за Америку прихватљиво формирање војске Косова онда је јасно да није реч о завери, него да је постојала нека невидљива комуникација која је охрабрила албанске власти да започну процес усвајања закона који омогућава стварање оружаних снага", истиче Радић.

Косовске безбедносне снаге ће задржати исто име, каже он ,они ће имати исте амблеме, али суштинска разлика је у законима у којима ће бити прецизирано да је њихов задатак очување територијалног интегритета Косова.

„Суштина је у члану закона где се дефинише да је њихова мисија - заштита територијалног интегритета Косова, док у овом тренутку само КФОР има надлежности када је реч о примени те силе на КиМ", наглашава Радић.

Он додаје да од 1999. до данас и неко време у будућности, док се ситуација битно не промени и док се не постигне какав такав нормални ниво комуникације између Србије и албанских власти, КФОР дужан да заустави сваки покрет косовских снага безбедности.

Питање формирање војске Косова, за професора Дарка Трифуновића са Факултета безбедности, није само лексичко питање јер нови закон могућава да се КСБ у неком наредном периоду претвори у оружану силу.

Он сматра да се у Београду често заборавља да су "управо Албанци припадници исламске бригаде у Ираку и Сирији за потребе САД које тамо руше режиме, и одатле постоји толика подршка формирању војске Косова од стране Вашингтона".

Каже да ће војска Косова по америчким плановима бити она која ће у једном тренутку отићи у Сирију, Авганистан и многа друга кризна места, јер, према његовим речима, један амерички војник не само да много кошта, него и живот сваког Американца у Америци је страшно проблематичан уколико се угрози.

О новим доказима језивих албанских злочина над Србима можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стојановић и Радић о тзв. Војсци Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА