Најновије

ИМАМО ДОВОЉНО ДОКАЗА ЗА ЖУТУ КУЋУ: Дижу се оптужнице за трговину српским органима

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да ће специјализовано тужилаштво за злочине почињене на КиМ, ако буде имало довољно доказа, подићи оптужнице и за илегалну трговину органима.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

“Чини ми се да их има довољно, тим више, што извештај који сам показао јавности говори о најмање осам сведока који су причали о томе, и који би сада итекако били значајни за доказивање тог злочина”, рекао је Дрецун Танјугу.

Дрецун препоставља да специјално тужилаштво, које треба да подигне оптужнице против припадника терористичке ОВК, ради на том случају, јер, како додаје, све оно што је швајцарски сентор Дик Марти идентификовао у извештају треба да буде и јесте предмет њиховог интересовања.

“Дик Марти је у свом извештају посебну пажњу усмерио на илегалну трговину органима на случају тзв “жуте куће” и ја верујем да Специјализовано тужилаштво доста ради на томе”, рекао је Дрецун.

Он истиче да су њима доступна документа којима располаже Међународни кривични суд за бившу Југославију, УНМИК и све друге међународне институције, али и организације које су биле на Космету у то време.

С друге стране, Радна група коју је формирао Одбор за КиМ има досије “жута кућа” у којем је обједињена сва документација и то је такође на располагању специјализованом тужилаштву.

На питање ко је до сада “кочио” случај “жуте куће”, Дрецун оцењује да је очигледно дошло до заташкавања тог ужасног злочина од стране оних који су имали увид у документацију Унмика и Међународног киривчног суда за бившу Југославију.

“Не можете да се отмете утиску и да не кажете да је и Хашки трибунал одговоран за то, да је и УНМИК администрација свакако одговорна, јер ако имају документацију, ако имају сведоке, ако имају неке форензичке налазе, а из тога не формирају предмет и не крену у процесуирање, онда се то свакако може третирати као покушај да се читав случај заташка” и да се не процесуирају одговорни”, рекао је Дрецун.

Да ли ће САД бранити тзв. Косово у случају напада Војске Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истина о '’Жутој кући'’

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА