Најновије

Списак његових злодела је подугачак, а за њих је знала и ЦИА: Ево ко је злочинац Рустем Мустафа

Рустем Мустафа Реми, командант терористичке такозване "Ослободилачке војске Косова" ("ОВК") за Подујевску област, против кога ће, према тврдњама Кохе, бити подигнута прва оптужница на Косову и Метохији за ратне злочине једини је лидер тзв. "ОВК" на Косову и Метохији који је осуђен на правоснажну затворску казну.

Рустем Мустафа Реми (Фото: Јутјуб)

Он је 2015. осуђен само на четири године затвора јер је нечовечно поступао према заробљеним албанским цивилима јер је сумњао у њихову оданост терористичкој тзв. "ОВК".

Мустафа, који је био тзв. "командант" тзв. "ОВК" за територију Лаба, формирао је криминалну организацију која контролише ту област, а њега су, осим српске БИА и безбедносне службе западних земља означиле као једног од главних организатора терористичких акција од почетка 2001. на Космету, у Македонији и општинама на југу централне Србије - Бујановцу, Медвеђи и Прешеву.

У извештају БИА-е наводи се да је он један од најутицајнијих "команданата" тзв. "ОВК" и "косовског заштитног корпуса", као и да је тај клан усмерен на активности везане за кријумчарење дроге.

Он и његова криминална организација контролисали су транспорт хероина и марихуане преко територије Лаба и околних општина, а истовремено успоставили су блиске контакте са особама које контролишу транспорт дроге из Албаније и Турске преко Космету ка Европи.

Како се наводи, за Мустафин тероризам се знало и у САД - одлуком америчког председника Џорџа Буша од 29. јуна 2001. у Федералном регистру САД (књига 66, број 126), Мустафа доспева на листу људи који представљају "претњу миру на западу Балкана и међународним снагама у региону".

Рустем Мустафа, познат као "командант Реми", рођен је 1971. на Косову и Метохији. Током рата на Космету 1998-1999. био је  тзв." командант" регионалне зоне Лаб и члан такозване Лапске групе тзв. "ОВК".

Под његовом командом убијени су српски и албански цивили а њихова имовина је опљачкана и уништена. Други су киднаповани и илегално затворени у затворима у селима Брадаш и Горња Лапаштица, пише сајт trialinternational.org.
 
Рустем и други су наводно држали заробљенике у нехуманим условима, ускраћујући им адекватну здравствену негу, храну, воду и подвргавани сталном премлаћивању, мучењу и другим претњама смрћу од августа 1998. до јуна 1999. године.

У априлу 1999. Мустафа је наводно наложио Назифу Мехметију да убије пет Албанаца који су били затворени у притворским центрима у Мајаку и Потоку и оптужени за сарадњу са српским снагама, наводи се на сајту ове невладине организације.

После конфликта Рустем Мустафа је постао посланик и потпредседник владајуће Демократске партије Косова (ПДК).

Он је ухапшен у августу 2002. и изведен пред Окружни суд у Приштини у којем су судиле међународне судије Унмика.

Осуђен је 16. јула 2003. заједно са још тројицом припадника тзв. "ОВК" за убиство петоро косовских Албанаца на 17 година затвора, али је тзв. Врховни суд Косова преиначио пресуду 2005. године.

Према обавештајним подацима, Мустафа у својим криминалним активностима, пре свега трговини дрогом, сарађује са Рамушом Харадинајем, док је до 2015, када је правоснажно осуђен, био посланик и потпредседник Тачијеве странке.

Групе под контролом Мустафе, осим што протерују преостале Србе, почињу да се баве препродајом напуштених станова и друге имовине.

Мустафа је осим терористичке групе "БИА" директно формирао и "Скифтере" и "Црвену руку", чији су припадници прогонили, киднаповали и убијали преостале Србе на подручју Приштине и Подујева.

На основу изјава чланова породица убијених Албанаца Агима Муслијуа, Аљуша Кастратија, Идриза Сварче, Дрите Воце, као и сведока ових убистава Енвера Секирача, Унмик је 11. августа 2002. ухапсио Рустема Мустафу.

Међународно веће Окружног суда у Пристини 2003. га осуђује на 17 година затвора.

Тзв. Врховни суд Косова је 2005. поништио пресуду и наложио ново суђење на којем је 2013. Мустафа осуђен на свега четири године затвора, а Апелациони суд у Приштини у новембру 2015. године потврдио је првостепену пресуду.

Мустафа у Хагу 14. јануара

Адвокат Арианит Коци потврдио је да је његов клијент Рустем Мустафа - Реми примио позив да се 14. јануара појави пред Канцеларијом Специјалног тужиоца Косова у Хагу.

Како преноси косовски портал Телеграфи, Мустафин адвокат је на свом Фејсбук налогу написао да је реч о позиву на интервју и да ће се Мустафа добровољно појавити.

"Спреман је да појасни сваку околност коју КСТ истражује. Ово је све о чему смо до сада обавештени и тражим да новинари покажу разумевање и да не контактирају Мустафу у вези са овим питањем", пренео је његов адвокат.

Специјални суд за Косово формиран је 2015. године гласовима посланика тзв. "косовске скупштине", а његова је мисија да истражује наводе из извештаја Дика Мартија, о злочинима за које се наводи да су почињени током 1998-2000 године.

Украјина послала тенкове на саму руску границу, прети катастрофа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА