Најновије

РУЖИЋ: Опозиција је јалова, власт може да буде мирна!

За сваку демократски изабрану власт драгоцено је да постоји конструктивна и аргументована опозиција као коректив те власти. Ту драгоценост Србија нема. Био бих радоснији да имамо политичке опоненте од којих бисмо осећали барем благу бојазан.

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Потпредседник СПС и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да власт нема разлога да се плаши опозиције и могућих ванредних избора. Уочи конгреса странке, оцењује да је Ивица Дачић водио СПС успешно и мудро, а онима који на ту странку и даље гледају кроз призму деведесетих поручује да су се социјалисти и те како реформисали, што их је начинило веома "значајним фактором на политичкој сцени Србије". У разговору за наш лист Ружић говори и о влади и премијерки, косовском питању, али и о неким табу темама. 

За десетак дана биће одржан конгрес СПС, на којем ће се бирати ново руководство странке. Да ли је извесно да остајете на месту потпредседника?
 
- Десети јубиларни конгрес СПС представљаће, пре свега, једно велико и величанствено окупљање социјалиста око наше државотворне идеје, наших програмских опредељења, уз квалитетан осврт на садашње стање у српском друштву и трасирање будућих корака. Очекује нас и избор Ивице Дачића за председника СПС, избор Главног одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора. Ко ће бити потпредседници одлучиваће се на некој од првих седница Главног одбора након конгреса. Сигуран сам да ће то бити квалитетан тим с Дачићем на челу, ко год у њему био.

Како бисте оценили досадашње Дачићево вођење странке? 

- Веома успешно, мудро, визионарски, уз константу да СПС увек води рачуна о државном интересу на том стратешком нивоу бављења политиком. Суштински, Дачић је на челу руководства СПС већ 15 година, а партија је у том периоду предузимала веома изазовне кораке и активно учествовала у свим важним друштвено-политичким процесима, од европских интеграција и отварања преговора, преко бриселског дијалога и достојанствене и дипломатске одбране Космета, до реализације важних инфраструктурних пројеката и спровођења важних реформи. 

Како гледате на то што неки СПС и даље везују за деведесете? 

- Живимо у 2018. СПС је прошла пут еволутивних реформи још од 2003. Једноставно, да то није тако, одавно не бисмо били значајан фактор на политичкој сцени Србије, тако да они који нас везују за деведесете или не познају елементарне премисе политичке теорије или су недобронамерни. Уколико говоримо о позитивним тековинама, пре свега Дејтонском споразуму, Републици Српској, Резолуцији 1244, сваки просечан грађанин Србије приметиће да су то вредности на које се свих ових година позивају све владе које су биране у парламенту. И позиваће се. 

Стиче се утисак да се и странка некако ограђује од Слободана Милошевића... Све се ређе помиње.
 
- Милошевић је био државник у тешком времену, увек уз легитимитет добијен од грађана, историјска личност, с врлинама и манама, и лично сматрам да треба препустити историјској науци да пружи објективне и квалификоване оцене његових домета. Ми као партија смо одавно заузели курс да никога не унизимо, деградирамо или издамо, али исто тако и да водимо одговорну политику за будућност Србије у 21. веку. 

Колико сте задовољни сарадњом с премијерком Аном Брнабић? 

- Сарадња читавог тима је на завидном нивоу, могу само да изнесем позитивне утиске о сарадњи с премијерком. Међутим, оно што је најважније и што представља квалитет, то је постизање и достизање резултата спрам постављених циљева. 

Питање реконструкције Владе је засад стављено по страни, али да ли се плашите преиспитивања рада?
 
- Свака реконструкција која доноси квалитет, као и успостављање модела пролазних времена могу бити лековити. Наравно, све то се налази у домену политички одговорне одлуке која по природи ствари припада појединачно најјачој странци и њеном лидеру Александру Вучићу. 

Има ли умора међу министрима, као што то оцењује шефица парламента Маја Гојковић?
 
- Преокупиран сам својим послом, реформом јавне управе, оптимизацијом функционисања локалних самоуправа, драгоценим сегментом нашег друштва - националним мањинама, централним регистром становништва, унапређењем инспекција и много чиме још, тако да заиста нисам имао времена да стекнем било какав утисак тим поводом. Важно је да сви одговорно обављамо свој посао у Влади, док се у њој налазимо.

Спекулише се да би 2019. могла да буде изборна година. Шта би за Србију значили још једни избори?
 
- Изборни циклус, ван редовног термина, иницира се искључиво кад не постоји стабилна парламентарна већина или постоји одређена друштвено-економска кризна ситуација у држави. Трећа опција може бити "државни разлог". Свакако, уколико и дође до избора, биће то рефлексија дубоко промишљене и одговорне политичке одлуке најважнијих политичких одлучилаца, а пре свега СНС. 

Да ли власт треба да се плаши опозиције? За викенд су кренули и с протестима у Београду...

- За сваку демократски изабрану власт драгоцено је да постоји конструктивна и аргументована опозиција као коректив те власти. Ту драгоценост Србија нема имајући у виду колико је опозиција дезоријентисана, политички, програмски и идеолошки супротстављена унутар себе, организационо јалова. Био бих радоснији да имамо политичке опоненте од којих бисмо осећали барем благу бојазан. Било би то изазовније. Што се тиче протеста у Београду, приметио сам да су имали вишедневни "тим билдинг" у постпоноћном термину ријалити програма како би се окуражили и подигли тензију. Мислим да сви заједно имају једну конструкциону грешку, приоритет им је политички слом једног човека, председника републике, дакле деструкција им је оријентација, а креативности и одговора на сва важна државна и економска питања немају. Разлог је јасан. Одговоре даје онај кога желе да сруше, заједно с највишим државним руководством.

Како видите стање у вези с косовским питањем?

- Након сваког дипломатског пораза који доживе, тзв. политички естаблишмент у Приштини победе Србије посматра с подозрењем, љубомором и завишћу. Понашају се као дете коме узмете играчку и праве кардинално неодговорне потезе на штету свих грађана у косовском друштву, на штету дијалога, на штету ионако крхке стабилности и свакако на штету Србије. Ситуација јесте комплексна, али Србија мора мирно, мудро и сталожено да на њихове ратне покличе, царинске ратове које воде, забрану кретања људи и робе, одговори јасним захтевом за што бржи одговор Брисела зашто се дозвољава кршење ЦЕФТА споразума, зашто се Унмик Косово не санкционише, зашто се дозвољава кршење елементарних европских вредности. Дуг је пут до циља и важно је да схватимо да је у позадини свега немоћ, срџба и екстремна жеља да поседују независност на коју се позивају годинама, а за коју све више схватају да је не поседују. Рационално би било да схвате да ће без разговора с Београдом највећи губитници бити они. 

Да ли вам је чудно што Запад није био оштрији поводом одлуке Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије?

- Такозвана држава Косово је очигледно очигледно политичко мезимче Запада или барем најутицајнијих земаља Запада. Међутим, то мезимче наводно више не жели да послуша ни менторе, јер су их очигледно размазили. Сматрам да је ургентно преваспитавање "детета које је ступило на погрешан колосек" једини лек и да свакако може уродити плодом. Методи преваспитавања, барем кад је Вашингтон у питању, свакако су непресушни и могу бити врло лековити и у интересу регионалног мира и стабилности. 

На крају, о мање популарним друштвеним темама. Какав је ваш став о ријалити програмима? Гледате ли их?
 
- Немам времена, али ни афинитета да пратим ту врсту програма. Свакако, евидентно је да су ријалити програми феномен који постоји планетарно и да постоје опречна мишљења. Ипак, уколико тржиште тражи и апсорбује такав програм, они којима се то не свиђа имају на располагању демократско право да на управљачу промене канал. 

Јесте ли и даље за легализацију проституције?

- С обзиром на то да је очигледно да сексуални рад постоји од античких времена и да га је немогуће искоренити, подржавам прелазак из криминалног миљеа и увођење у легалне токове, пре свега, због побољшања положаја сексуалних радника и радница, њихове здравствене заштите, самим тим и здравствене заштите корисника услуга, такође и личне безбедности оних који се баве "најстаријим занатом". Друштвени интерес би био задовољен и смањењем стопе криминала, али и наплаћеним порезом у буџету. Свестан сам да има доста квазипуританаца који су против овакве идеје. 

А легализација марихуане - да или не?
 
- Легализацију марихуане у медицинске сврхе свакако подржавам имајући у виду да су многа научна истраживања доказала да поједине супстанце садржане у марихуани помажу у третману канцера, болести шећера, итд. 

Истополни бракови у Србији? 

- Сматрам да смо као друштво још увек далеко од друштвеног консензуса о том питању. На другој страни, важно је да хомофобија последњих година полако јењава у српском друштву и да се уважава право на различитост. Међутим, од једне чињенице не можемо окретати главу. Више десетина хиљада грађанки и грађана Србије, припадника ЛГБТ популације, живе у заједници са својим партнерима, партнеркама и сусрећу се с практичним, некада непремостивим проблемима као грађани ове државе: посете партнерима у болницама, затворима, здравствена заштита и социјална помоћ за незапосленог партнера, подела стечене имовине или наслеђивање, заједничко узимање кредита. Неки ће ово подизање свести дочекати на нож, али као демократско друштво имамо обавезу да водимо рачуна о свим нашим грађанима и о свим мањинама које живе у Србији.  

Ивица је као гранит, Чеда нек настави са "суџук дипломатијом" 

Дачић је једном замерио страначким колегама да га не бране кад га други нападају. Зашто не браните лидера своје странке?

- Дачић је јак као гранит и странка стоји иза њега максимално. Што се тиче тога да ли сам као високи функционер увек био на страни партије и председника, мало ми је смешно да коментаришем. Заиста нисам адреса за ову врсту питања.

Ево, лидер ЛДП Чедомир Јовановић ових дана прозива Дачића тврдећи да води "ђилкош дипломатију". Шта ви на то кажете? 

- Господину Јовановићу предлажем да, с обзиром на то да показује чак и већу нервозу од његових политичких пријатеља из Приштине, слободно настави да води ту његову "суџук дипломатију". Али мораће да схвати да му отварање фронта с Дачићем, који штити државни интерес, неће донети поене и нову политичку препознатљивост у Србији, а за тим очигледно жуди  

Немам колекцију скупих сатова 

Да ли вас плаши најављено доношење закона о пореклу имовине? Писало се раније да имате вредну колекцију скупоцених сатова...
 
- Увек сам подржавао доношење тог закона и не видим било који разлог да се, после толико година најављивања, доводи у питање друштвена корисност једног таквог законског предлога. Што се тиче тих разних писанија, свашта се пише и пискара, али ради истине, не поседујем никакву колекцију.

Нико ме није дисциплиновао, имам исте ставове 

Раније сте улазили у окршаје с политичарима из СНС, али тога нема у последње време. Је ли вас то неко "дисциплиновао" или се сада баш у свему слажете с њима? 

- Своје политичке ставове баштиним и дан-данас. Дисциплиновање за мене заиста није модел у политици који бих разматрао као могућ и сматрам да су кућно васпитање, манири и цивилизована комуникација огледало сваког човека који се бави јавним послом, па и мене. Не бих се освртао ни на какве окршаје јер их ја нисам никада доживео на тај начин. Размена мишљења је нешто друго. Једино је могуће да су се наслови и наднаслови делимично променили.

Прочитајте ОВДЕ какве снимке и слике можда неће показати Вучићу.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

РУЖИЋ - Ево зашто ме медији свађају са Дачићем

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА