Најновије

МОНТГОМЕРИ: Четири су могућа исхода по питању Косова

Компромис по питању Косова могућ је само у директном договору Београда и Приштине, каже бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери, али истиче да није оптимиста по том питању.

Вилијам Монтгомери (Фото: Јутјуб)

- Нисам оптимиста по питању Косова и очекујем да ће то питање наставити да оптерећује регион - рекао је Монтгомери, на питање има ли, по његовом мишљењу, простора за компримисно решење, с обзиром на то да Приштина не прихвата ништа осим независности.
- Моје лично мишљење је да, ако ће бити компромисног решења, онда ће оно бити резултат директног договора између Београда и Приштине - каже Монтгомери, али указује да за један такав споразум постоје две велике препреке. 
Прва препрека је, каже, то што косовски Албанци имају јаку подршку Американаца да се држе става о независности Косова у оквиру постојећих граница. 
- Све док САД буду имале тај став, мале су шансе да би иједан политичар, косовски Албанац, преузео политички ризик "предаје" било које територије - сматра он.  
Ако ова препрека уопште може да се преброди, највећа шанса за то је управо сада, у Трамповој ери, јер највише структуре америчке владе уопште не занима овај регион, додаје Монтгомери.
Друга препрека је то што би добар компромис било оно што би многи на обе стране у великој мери сматрали неприхватљивим и чему би се јако противили. 
- Мислим да би то било веома тешко и за Србију и за косовске Албанце, али, посебно за ове друге - каже Монтгомери.
Према његовом мишљењу, постоје четири могућа исхода када је реч о Косову. 
Први, како каже, јесте продужетак актуелне ситуације, што би на крају било искоришћено као разлог да се блокира пријем Србије у ЕУ.
Други је нормализација односа без директног признања независности Косова са српске стране. 
- Очекујем да ће ЕУ тражити од Србије да утиче на Русију да престане да блокира пријем Косова у УН у замену за чланство Србије у ЕУ - каже некадашњи амерички дипломата.
Као трећи могући исход он види то да ће пред Србију, на крају процеса придруживања, бити стављен избор по принципу "узми или остави" - "признајте независност Косова И улазите у ЕУ, одбијте и нећете бити члан".  
Четврти могући исход јесте да српско руководство и руководство косовских Албанаца постигну билатерални споразум, у којем ће бити елемената који се међународној заједници неће допасти.
Као пример таквих елемената, Монтгомери наводи неки вид поделе Косова И укључење мањег дела територије у Србији који је сада претежно насељен Албанцима.  
- Знаћете да је компромис добар када му се кључни актери на обе стране оштро противе - закључује Монтгомери.
Коментаришући недавну посету сенатор Рона Џонсона Србији каже да је он само поновио стандардне америчке ставове, те да његову посету, имајући то у виду, не треба интерпретирати као некакав вид притиска. 
На питање о руско-српским односима и захтевима ЕУ да Србија хармонизује своју спољну политику са европском, па и када се ради о Русији, Монтгомери каже да тај захтев треба сагледавати у светлу чињенице да многи у ЕУ уопште не желе нове чланице, а посебно не оне које имају озбиљна питања са суседима.
ЕУ већ има озбиљне проблеме, указтује, и доста је оних које брине пријем нових чланица.
- Али, уместо да то кажу директно, ти скептици покрећу разна питања и покушавају да изврше притисак на Србију да се томе приклони. "Руско питање" спада у ту категорију - уверен је Монтгомери.
- Скептици су на добитку у сваком случају: ако се Србија не приклони, они могу да кажу - "није спремна за ЕУ". Или, Србија се приклони И то питање нестаје, а појављује се ново И тако без краја И конца -  закључио је Вилијам Монтгомери. 
Прочитајте ОВДЕ какав то компромис Вучић жели за Косово?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је прича о свемоћним страним амбасадорима у Београду мит или истина?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА