Најновије

МОСКВА: Иза америчког оружја „мале моћи“ крије се посебна опасност

Русија указује на конфронтациони контекст и антируски курс нове америчке нуклеарне доктрине, што изазива дубоко разочарање, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Тридент 2 (Фото: ЈутјуБ)

„Садржај нове нуклеарне доктрине коју су САД објавиле 2. фебруара изазвао је дубоко разочарење. Већ при првом упознавању са њом пада у очи конфронтациони карактер и антируски правац тог документа“, наводи се у саопштењу.
Дипломате констатују да америчка страна „своју политику повећања количине нуклеарног наоружања спроводи због руске модернизације нуклеарних снага и наводног пораста улоге нуклеарног оружја у руским доктринама“.
„Оптужују нас за смањење границе коришћења нуклеарног наоружања и за неке ’агресивне стратегије‘. То нема додирних тачака са стварношћу“, додали су у ресору.
Наведено је да се војна доктрина Русије ограничава на могућност коришћења нуклеарног оружја са два хипотетичка одбрамбена сценарија: само као одговор на агресију против Русије и/или савезника уз коришћење нуклеарног и других врста оружја за масовно уништење, као и уз коришћење конвенционалног оружја, али само када се под претњом нађе постојање државе.
„У руску војну доктрину је 2014. године уведен термин ’систем ненуклеарног обуздавања‘, којим се наглашава усмереност на спречавање војних конфликата са нагласком пре свега на конвенционалне снаге, а не на нуклеарни потенцијал“, наводи руско Министарство иностраних послова.
У ресору сматрају да спремност САД да прибегну нуклеарном оружју, како би спречиле да Русија искористи нуклеарно оружје означава покушај да се под сумњу стави право државе на самоодбрану у ситуацијама кључним за њено постојање.
„Надамо се да Вашингтон ипак схвата висок степен опасности која је настала приликом превода оваквих доктрина у раван практичног војног планирања“, закључиле су дипломате.
У коментару је, такође, наведено да је Москва посебно забринута због тога што у новој нуклеарној доктрини Вашингтон допушта могућност употребе нуклеарног оружја у случају „ванредних околности“ које нису ограничене на војне сценарије. 
„И војни сценарији су представљени толико неодређено да ће то омогућити америчким ’планерима‘ да практично сваку употребу војне силе сматрају поводом за нуклеарни напад на онога кога сматрају ’агресором‘“, наведено је у документу. 

Посебна опасност су ракете мале моћи

Намера САД да изради нуклеарну муницију „мале моћи“ за крстареће ракете које се испаљују с мора представља, према оцени Москве, посебну опасност.
„Објављени су планови о великој модернизацији нуклеарних средстава САД. Посебну опасност у овом контексту представљају пројекти израде муниције ’малог капацитета‘ за крстарећу ракету с мора с нуклеарним пуњењем и ’лаганије‘ бојеве главе за балистичку ракету ’Тридент 2‘, која се испаљује са подморница“, наведено је у коментару. 
„Нуклеарно наоружање с оваквим карактеристикама очигледно замишљају као ’оружје бојног поља‘“, наглашено је у саопштењу. 
Министарство је истакло да је Москва спремна за разговор о свим питањима повезаним с јачањем међународне безбедности. 
„Написи о заинтересованости Вашингтона за ’стабилне односе‘ с нама и о спремности за конструктивни рад у интересу смањења ризика изгледају лицемерно“, саопштило је Министарство коментаришући садржај америчке доктрине. 
Москва је позвала Вашингтон да се озбиљно посвети заједничком трагању за решавањем накупљених проблема у сфери стратешке стабилности.
Прочитајте ОВДЕ са колико нуклеарних бомби располаже амерички „атомски кишобран” над 30 земаља?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како функционише Тридент 2.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА