Најновије

РУСИЈА ЋЕ СЕ ЗАШТИТИТИ: Да ли су могући нова Хирошима и Нагасаки? Јер, јуче су...

Нова нуклеарна стратегија САД допушта могућност понављања Хирошиме и Нагасакија што највише брине, изјавио је заменик председника Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич.

Нуклеарна бомба (Фото: Pixabay.com)

„Читав свет се сећа Хирошиме и Нагасакија. Америчка нуклеарна стратегија не ставља табу на понављање нечег сличног и то највише плаши“, казао је руски сенатор.
Он је навео да нова нуклеарна доктрина озбиљно јача конфронтациони ланац у спољној политици САД, стављајући акценат не на сарадњу са Русијом у сфери наоружања, већ на супарништво са њом.
„Није први пут у историји да САД рачунају на крајње опасан и бесперспективан слом стратешке равнотеже снага у свету у своју корист“, констатује Клинцевич.
Он је додао да Русија може оперативно да реагује на распоређивање нуклеарног арсенала у базе САД и НАТО-а у Источној Европи и на Балтику и да она има такве техничке могућности.
САД ће по читавом свету распоредити авијацију која може да носи нуклеарни арсенал, укључујући авионе Ф-35, наводи се у америчкој нуклеарној доктрини.    
САД су јуче представиле нову нуклеарну доктрину. У документу су САД оптужиле Русију за кршење договора о контроли наоружања и других међународних обавеза и да прети да ће прва употребити „ограничени нуклеарни удар“. При томе се у документу наглашава да ће нова нуклеарна доктрина САД омогућити америчким дипломатама да говоре са позиције силе.

Русија никад не напада прва

У руским државним документима се не предвиђа могућност извођења превентивног нуклеарног удара, рекао је шеф Комитета Државне думе за одбрану Владимир Шаманов, коментаришући нову амерички нуклеарну доктрину.
САД сматрају да Русија прети да ће прва употребити „ограничени нуклеарни удар“ и спремне су да осигурају „недопустиво високу цену“ за Русију у случају покушаја њене агресије, наводи се у нуклеарној доктрини САД, која је објављена у петак.
„То је убијање у здрав мозак. Пре месец дана америчка војска је предложила Сенату да се дозволи извођење превентивног нуклеарног удара. Ми никад нисмо имали, нити имамо у државним документима такву могућност“, рекао је Шаманов.
Парламентарац је нагласио да је америчка стратегија „директан пут ка ескалацији ситуације и конфронтацији“.
Притом, он је уверен да реакција на такве акције САД треба да буде разумна.
„Како треба реаговати већ је рекао председник. Ми имамо своју стратегију: она је уравнотежена, разумна. Нама је најважније да не поновимо грешке из периода Горбачова, да не улазимо у трку у наоружању, већ да се бавимо реализацијом сопствених планова“, нагласио је Шаманов, истакавши да су догађаји у Сирији показали да Русија има све могућности за то.
САД су јуче представиле нову нуклеарну доктрину. У документу су САД оптужиле Русију за кршење договора о контроли наоружања и других међународних обавеза и да прети да ће прва употребити „ограничени нуклеарни удар“. При томе се у документу наглашава да ће нова нуклеарна доктрина САД омогућити америчким дипломатама да говоре са позиције силе.
Прочитајте ОВДЕ са колико нуклеарних бомби располаже амерички „атомски кишобран” над 30 земаља!
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Топ 6: Најјаче хидрогене бомбе икад детониране.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА