Најновије

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Ударамо у осиње гнездо корупције јер смо самостални, Заветници полажу рачуне само грађанима!

Београдом више од 20 година управљају исти кадрови који су мењали странке и идеологије, али су задржали фотеље и привилегије, каже прва на листи "Београд има снаге - Заветници" Милица Ђурђевић Стаменковски. У разговору за "Политику" оцењује да су људи почели да губе веру како је проблем корупције решив, и да је могуће да се прекине "врзино коло намештених тендера и унапред договорених јавних набавки по баснословним ценама". Спремни смо да ударимо у то осиње гнездо, јер смо самостални и рачуне полажемо само грађанима, додаје Ђурђевић Стаменковски.

Милица Ђурђевић Стаменковски (Фото: Заветници)

Које су Ваше идеје за развој Београда?
У припреми нашег предизборног програма разговорали смо са београдским привредницима и саслушали њихове предлоге. Увели бисмо низ олакшица за мале и средње привреднике. Потребно је укинути сувишне намете привредним субјектима који немају везе са њиховим делатностима. Не постоји ниједан разлог да, на пример, туристичке агенције плаћају еколошке таксе.
Не може се београдска каса пунити укидањем социјалних давања и небригом за суграђане, већ штедњом друге врсте - искорењивањем корупције, већим надзором над јавним набавкама, улагањем у исплативе пројекте.
Ми смо предложили да Београд стане иза пројекта рециклирања пластичног отпада у Винчи по еколошки прихватљивим принципима за потребе производње биодизел горива. Та инвестиција би донела много на више поља, али постоји бојазан да ће овај пројекат бити препуштен једној страној фирми. То је та погрешна филозофија да странци умеју и знају боље од нас, па је лакше дати њима под било каквим условима, него ангажовати домаћу струку.
Велика развојна шанса Београда је туризам, имамо много идеја како да вишеструко повећамо туристичку понуду, али за почетак да прво очистимо Београд, наше улице, реке и насипе, јер је нажалост српска престоница једна од најнесређенијих у Европи.
Шта бисте прво урадили када бисте постали градоначелница?
Београдом више од двадесет година управљају исти кадрови. У међувремену они су мењали странке и идеологије, али су задржали фотеље и привилегије. На крилима Демократске странке поникли су и бивши и садашњи функционери Градске управе. Нама су потребне суштинске промене, залуд ћемо решавати последице, ако не отклонимо узроке. Београд је суочен са бројним проблемима и ми знамо на који начин да их решимо, али наш први задатак мора бити прекид погубне политике и смена корумпираних кадрова. Људи су почели да губе веру да је проблем корупције решив и да је уопште могуће прекинути врзино колоно намештених тендера и унапред договорених јавних набавки по баснословним ценама. Ми смо спремни да ударимо у то осиње гнездо, јер смо самостални и независни и рачуне полажемо само нашим грађанима.
Које прве ствари бисте урадили?
Приоритет је подстицај наталитета и помоћ породицама са више деце. Ми смо предвидели низ мера којима Београд може да подржи породице, помогне самохраним родитељима и издвоји већа средства за парове којима је неопходна вантелесна оплодња. По узору на популациону политику Будимпеште, Беча и Москве, за породице са више деце увешћемо бесплатне спортске активности и улазнице за културне садржаје, бесплатни градски превоз, паркинг, уџбенике и школски прибор. Не треба гомила новца, већ гомила олакшица.
Шта бисте променили у Граду?
Зауставићемо финансирање антисрпских НВО из градског буџета, а новац преусмерити на решавање приоритетних питања.  Недопустиво је да београдски писци, песници, вајари, сликари, немају изложбене просторе и места за окупљање, а Београд је више хиљада квадрата пословног простора дао невладиним организацијама које су од тог места направиле прави антисрпски штаб. 
Смањићемо намете инфостана за ратне ветеране и социјално угрожене. Извршићемо ревизију Комуналне полиције, која не сме бити партијски бич, већ сервис у служби грађана. 
Шта бисте задржали?
Оно што краси Београд је гостопримство и срдачност Београђана и то је један од најважнијих разлога због којег се туристи увек изнова враћају. Београд је један од ретких европских градова који чува свој аутентични дух и вредности, иако су све израженији притисци да подлегнемо негативним утицајима глобализације. У земљама Европе постоје министарства за усамљене, материјализам и потрошачка идеологија покидали су социјалне везе међу људима. Ми не смемо дозволити да наш град постане град отуђених људи. Морамо сачувати идентитет Београда и улагати у промоцију вредности историјског и културног наслеђа. Важно је неговати и истицати наше посебности попут ћириличног писма и прославе Српске нове године што би додатно определило стране туристе да посете српски главни град. 
Kако бисте решили проблем саобраћаја?
Стратешки циљ Заветника биће изградња и развој саобраћајног система Београда који ће омогућити одрживу мобилност становништва, пружити подршку убрзаном развоју града и његовој конкуретности у југоисточној Европи. Саобраћајне реконструкције морају бити етапне и добро организоване, а на најпрометнијим локацијама радови се могу изводити само током сезоне годишњих одмора. Колапс какав смо имали ове јесени је слика и прилика неодговорности према грађанима и њиховим свакодневним обавезама. Потребно је уложити у куповину нових и побољшање удобности постојећих возила градског саобраћаја како би се што више Београђана определило да уместо свог радије користи градски превоз. Такође је битна изградња подземних пролаза за пешаке и подземних паркинга. На пољу развоја речног саобраћаја смо припремили низ конкретних предлога. Изградња још два моста у великој мери би растеретила саобраћај. План који нуде Заветници треба да омогући развој саобраћајне привреде као једне од најперспективнијих привредних грана Београда.
Како бисте решили проблем недостатка места у нашим обдаништима?
Државни вртићи на општинама ширег центра и периферије Града имају проблем са недостатком капацитета. Годинама уназад се не отварају нови, или не улаже у реновирање већ постојећих обданишта. Многи вртићи смештени су у старим, оронулим објектима, без дворишта и елементарних услова. Родитељи су принуђени да децу уписују у приватна обданишта и тај издатак је неподоношљив, јер рефундирање новца касни и по више од два месеца. Поред тога, родитељи су изложени и додатним трошковима, од њих се захтева да купују прибор за различите активности и средства за личну хигијену деце. Наш план је да се постојећи објекти широм града који су празни и немају никакву намену адаптирају у вртиће, као и да се уложе додатна средства за проширење капацитета постојећих обданишта у пренасељеним деловима Београда. Веома је важно да се новац родитељима чија деца похађају приватне вртиће исплаћује у најкраћем могућем року. Брига о најмлађим Београђанима је брига о будућности нашег града.  Зашто Наташа Кандић због Заветника није могла да оде на свој издајнички посао сазнајте ОВДЕ. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА