Најновије

Кору наранџе сви бацамо, а она лечи 8 врста болести: Спречава појаву канцера, регулише крвни притисак, топи килограме!

Наранџа је богат извор хранљивих материја, али и њена кора има извесне здравствене предности које је стављају у ранг са сочним плодом. Јести кору од поморанџе, односно цео плод заједно са његовим омотачем, представља немерљиву благодет коју можемо да приуштимо сопственом здрављу.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Велика већина људи обично баца кору од наранџе након конзумирања. Међутим, многи од нас нису ни свесни чињенице да је наранџина кора пуна минерала и других хранљивих материја које су веома корисне за наше здравље.
Више од 55 врста флавоноида и преко 170 различитих врста фитонутријената присутно је у кори поморанџе заједно са различитим врстама минерала, витамина, пектина и влакана.
Ако поједете око 100 грама наранџине коре појешћете око 98 калорија заједно са 1,6 грама протеина, 24 грама угљених хидрата и 10,5 грама влакана.
Уз све ово, у кори поморанџе налази се врло мала количина масти, док холестерола и натријума уопште нема. Наранџина кора је богат извор флавоноида као што су ПМФ (полиметоксифлавони), хесперидин и друге фитохемикалије.

Минерали и витамини

Кора наранџе богата јевитамином Ц, тако да једна кашика садржи око 8,2 милиграма овог важног витамина. Остали витамини који су присутни у поморанџиној кори су тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), витамин А, фолат, витамин Б5 и Б6. Минерали присутни у површинском делу поморанџе су калцијум (има га око 10 милиграма) и мале количине магнезијума, гвожђа, фосфора, калијума, бакра, селена и цинка.

Предности једења коре поморанџе:

1. Помаже у регулисању вишка тежине
Један од разлога зашто људи не воле да једу кору од поморанџе је њен горак укус, али управо тај део овог јужног воћа највише помаже губитку вишка тежине јер у себи има много влакана и садржи много мање калорија. На овај начин наранџина кора прави је сарадник у мршављењу и смањењу укупног уноса калорија чиме се постиже избацивање вишка килограма и спречава стварање масног ткива.
2. Има противупална својства
Звучи невероватно, али наранџина кора спречава и настанак упала, што је један од битних иницијалних фактора за развој многих тешких обољења. Она има противупалне особине и у организму делује веома слично као индустријски лекови којима је циљ да сузбију запаљенске процесе у људском телу.
3. Ублажава респираторне проблеме
Кора поморанџе обезбеђује велику подршку за отклањање респираторних поремећаја и ефикасна је у лечењу астме. Она помаже у чишћењу плућа јер игра кључну улогу у разбијању секрета и његовом излучивању. Велике количине различитих врста антиоксиданата присутних у наранџиној кори помажу у ублажавању симптома различитих респираторних болести као што су прехлада, грип, бронхитис, па чак и рак плућа. Кора наранџе садржи једињење познато као бетакриптоксантин, за које се доказало да значајно смањујеканцер плућа.
4. Спречава компликације дигестивног тракта
У кори наранџе налази се велика количина дијететских влакана, тзв. нерастворивих полисахарида као што су танини, хемицелулоза и пектини. Ова једињења помажу у спречавању затвора тако што успешно смањују време током којег храна остаје у контакту са танким цревом. Једење поморанџе заједно са њеном кором спречава горушицу, киселину и повраћање.
5. Поспешује орално здравље и избељује зубе
Ко го пати одлошег задаха може га се решити на потпуно природан начин жвакањем поморанџине коре. Она такође помаже у избељивању обојених зуба, а успут их и подстиче да буду јачи. У случају избељивања зуба кору није потребно јести, већ је довољно унутрашњим делом који се налази уз сочни плод трљати зубе како би постали светлији.
6. Штити од рака
Судећи према неколико обављених научних студија, наранџина кора смањује и ризик од настанка неколико карцинома, као што су рак дојке, дебелог црева и коже. Она штити од канцера дебелог црева везивањем за токсичне хемикалије присутне у храни; чиме се спречава њихово излагање мембранама дебелог црева.
7. Побољшава здравље срца
Једна од врста полиметоксифлавона је нобилетин, који је веома присутан у кори од поморанџе. Полиметоксифлавони су једињења која показују добар ефекат на здравље срца и смањују крвни притисак. Ризици од упале и кардиоваскуларних обољења смањују се са конзумирањем ових једињења, а такође се и смањује ниво лошег холестерола у крви (тзв. ЛДЛ).
8. Појачава имунитет
Наранџина кора садржи велику количину витамина А и Ц, што помаже у јачању целокупногимуног система особе која је конзумира. Имунитет као систем људског тела понаша се као његов заштитник, па су вероватноће за добијањем грипа, прехладе или кашља сведене на минимум. Како да се ослободите напетости у врату за само 60 секунди погледајте ОВДЕ.
Извор: BastaBalkana.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Поморанџа као еликсир здравља идеална ужина за сваки дан!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА