Најновије

ПУТИН ГА ЈЕ ОДЛИКОВАО: Пренето тело руског хероја који је погинуо у Сирији, а помогли су...

Тело руског пилота Романа Филипова, који је погинуо након што су његов авион "Сухој 25" оборили припадници џихадистичке групе Тахрир ел Шам изнад тероторије коју контролишу екстремисти, пренето је у Русију, саопштило је руско Министарство одбране.

Роман Филипов (Фото: Јутјуб)

„Руска војно-обавештајна служба уз помоћ турских колега вратила је тело пилота мајора Романа Филипова херојски погинулог 3. фебруара у Сирији“, наводи се у саопштењу. Сахрана мајора са војним почастима по жељи породице ће бити одржана 8. фебруара у Вороњежу. Прес-служба Кремља је саопштила да је председник Русије Владимир Путин потписао указ којим се пилоту Су-25 који је погинуо у Сирији додељује звање Хероја. „За јунаштво, одважност и храброст пoказану у извршавању војне дужности додељује се звање Хероја Руске Федерације мајору Филипову Роману Николаевичу (постхумно)“, истиче се у тексту указа. Ројтерс је навео да за сада нема детаља о томе како је преузето тело пилота.
Филипов се катапултирао недалеко од села Тел Дебес и до последњег тренутка борио се против екстремиста оружјем које је имао код себе, наведено је раније у саопштењу руског министарства, пренео је Тас.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио је да је мајора Филипова постхумно номиновао за хероја Русије и да је пилот дао све од себе да задржи авион у ваздуху док год је то могао. 
Џихадистичка група Тахрир ел Шам преузела је одговорност за обарање руског борбеног авиона "Су-25" на северу Сирије у суботу.
Та група, којој се раније прикључио и екстремистички Нусра Фронт, тврди да је авион оборила из ручног ракетног бацача, али није навела ко је одговоран за убиство пилота који се катапултирао.
Нусра Фронт је некада био огранак Ал Каиде у Сирији, подсећа Ројтерс.
Прочитајте ОВДЕ позадину трагичне смрти Путиновог хероја.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сви светски медији објавили су вест о његовој херојској смрти.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА